mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  22:07 ⇒ 22:11 | Autor: sputniknews.com

Na Antarktiku otkriven rijedak meteorit težak skoro osam kilograma (FOTO)

Međunarodni tim istraživača koji se upravo vratio sa Antarktika sa pet novih meteorita, uključujući i jedan težak 7,6 kilograma.
Antarktik (Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA) -
Antarktik (Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA)

Pronalazak tako teškog meteorita za stručnjake je izuzetno neobično, i od velikog značaja za istraživanja, budući da većina ovih nebeskih tijela teži samo 20 grama.

Od otprilike 45.000 meteorita izvađenih sa Antarktika tokom prošlog vijeka, samo oko stotinu ove veličine ili veće.

- Veličina nije nužno bitna kada su u pitanju meteoriti, a čak i sićušni mikrometeoriti mogu biti nevjerovatno naučno vrijedni. Ali naravno, pronalaženje velikog meteorita poput ovog je rijetkost i zaista uzbudljivo - kaže Naučnica u Fild muzeju i Univerzitetu u Čikagu Marija Valdes.

Pet meteorita koje je tim pronašao biće analizirani u Kraljevskom belgijskom institutu prirodnih nauka. U međuvremenu, sediment koji potencijalno sadrži male mikrometeorite podijeljen je istraživačima za proučavanje u njihovim institucijama, piše Eureka alerts.

Naučnica je istakla i da se zbog migracije glečera mogu otkriti novi meteoriti u ledu od milion godina.

Valdesova kaže da želi da vidi šta otkrivaju analize meteorita, jer "proučavanje meteorita nam pomaže da bolje razumijemo svoje mjesto u univerzumu. Što je veći uzorak meteorita, to bolje možemo da razumijemo naš Sunčev sistem i bolje možemo da razumijemo sebe."

Sada će meteorit biti odmrznut kako ne bi zarđali metali u njegovom sastavu, a kasnije će biti tačno datiran.

- Verujemo da je star otprilike četiri i po milijarde godina - rekli su stručnjaci.

Antarktik je jedno od najboljih mjesta na svijetu za lov na meteorite. To je djelimično zato što je Antarktik pustinja, a njegova suva klima čuva meteorite od propadanja. A i pejzaž je idealan za lov na meteorite jer se crne svemirske stijene jasno ističu na snježnim poljima. Čak i kada meteoriti potonu u led, uzburkano kretanje glečera prema stijeni ispod pomaže da se meteoriti ponovo izlože blizu površine plavih ledenih polja kontinenta.