mtel
latinica  ћирилица
20/01/2023 |  22:20 | Autor: SRNA

Sarajevo: Klinički centar izdao dva pozitivna nalaza na kju groznicu

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu potvrdio je da su od početka ove godine izdata dva pozitivna nalaza na uzročnike kju groznice.
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu - Foto: klix.ba
Klinički centar Univerziteta u SarajevuFoto: klix.ba

Iz Kliničkog centra su naveli da su nalazi izdati 4. i 5. januara, a pojedinačne prijave laboratorijski potvrđenih uzročnika šalju prema Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

- Kada je u pitanju prijavljivanje laboratorijski potvrđenih uzročnika ono se vrši prema federalnom Zavodu za javno zdravstvo u tromjesečnim intervalima za sve one patogene koji su navedeni na listi Zavoda - objasnili su iz Kliničkog centra za portal Kliks.

Kako navode, prijave zarazne bolesti za hospitalizovane pacijente šalju sve klinike prema Kantonalnom/Federalnom zavodu za javno zdravlje, dok za ambulantne pacijente prijavu o zaraznoj bolesti prema zavodima upućuju ljekari iz primarne zdravstvene zaštite.

Veterinarski fakultet u Sarajevu saopštio je da su dobili su dobili kopije serološki-pozitivnih nalaza koje je izdala ovlaštena zdravstvena ustanova, a kojima je potvrđena izloženost uzročniku kju groznice za pet studenata.

Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo do juče nisu bile dostavljene informacije o zarazi.