latinica  ћирилица
21/01/2023 |  09:08 ⇒ 09:08 | Autor: SRNA

Vulić: Nema CIK-a bez Parlamentarne skupštine koja joj daje ovlašćenja

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da odluku o izboru, preuzimanju i prestanku funkcije člana Centralne izborne komisije BiH donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Sanja Vulić - Foto: RTRS
Sanja VulićFoto: RTRS

- Član 2.9 Izbornog zakona kaže: Centralna izborna komisija BiH je nezavisan organ koji podnosi izvještaj neposredno Parlamentarnoj skupštini BiH i čija ovlaštenja iz nje proizilaze. Apostrofiram, ovlaštenja iz nje proizlaze, tako da nema CIK-a bez Parlamentarne skupštine BiH koja joj daje ovlašćenja - pojasnila je Vulićeva.

Osvrnuvši se na saopštenje CIK-a u kojem su naveli da ni u Izbornom zakonu BiH, niti bilo kom drugom zakonu ne postoji pravni institut opoziva članova Komisije, Vulićeva je istakla da je ne iznenađuju puste želje i vapaji aktuelnih članova CIK-a s obzirom na to da primaju platu oko 7.000 KM, a između dva izborna ciklusa ne rade ništa, vjerovatno ni ne odlaze na posao.

- Nakon što pravni timovi SNSD, HDZ-a i 'Osmorke' usaglase stavove o ovom pitanju, krenućemo u procedure smjene i raspisivanja konkursa za nove, profesionalne članove CIK-a. Parlamentarna skupština je dejtonska kategorija, a Sud BiH nije i ne vidim nadležnost Suda da interveniše u konačne odluke Parlamentarne skupštine - rekla je Vulićeva.

Ona je poručila aktuelnim članovima CIK-a da potraže poslove u ambasadama ili političkim partijama za koje rade.