latinica  ћирилица
21/01/2023 |  09:20 ⇒ 14:27 | Autor: RTS

Vučević: Srbiju čekaju veliki izazovi i teške odluke

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je danas da su pred Srbijom veliki izazovi i teške odluke, jer međunarodni posrednici u razgovorima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o njemačko-francuskoj-platformi za Kosovo i Metohiju, nisu ponudili ništa što je prijatno za zemlju i građane.
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr) -
Miloš Vučević (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA/ nr)

Govoreći o planu Njemačke i Francuske za Kosmet, Vučević je naveo da se Srbiji ništa lijepo ne nudi, što je jasno iz Vučićevih riječi da mu je predočeno kakve su konsekvence neprihvatanja prijedloga sporazuma osnova ugovora između Beograda i Prištine.

- To što je predočeno predsjedniku, tako sam razumio i u jučerašnjem razgovoru kojem sam prisustvovao, predsjednik je patrijarha /Porifirija/ i veći broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve obavijestio o nekim informacijama ili onome što je tada bilo aktuelno u tom trenutku, u toku jučerašnjeg dana, i nije ništa što je prijatno ili milozvučno za građane Srbije - rekao je Vučević za RTS.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da je Srbiji ispostavljen ultimatum, Vučević je rekao da je Vučić precizno rekao šta mu je predočeno i da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna.

- Pretpostavljam da su na sto stavili negativne političke i ekonomske konsekvence za Srbiju. Oni imaju cilj da Priština, ako ne priznamo zvanično kao nezavisnu teritoriju ono što oni definišu kao Kosovo, a mi kao pokrajinu Kosovo i Metohija, u najmanju ruku, dobije stolicu u UN - rekao je Vučević.

Prema njegovoj ocjeni, jedino dobro je to što se čulo da nijedna strana i međunarodna zajednica ne vide da je zamrznuti konflikt nešto što bi trebalo da traje neograničeno, kao i to da se nakon 10 godina ponovo čulo da je Zajednica srpskih opština nešto što mora da bude formirano.