latinica  ћирилица
21/01/2023 |  11:41 | Autor: SRNA

Milić: Skupština ispunila plan rada za 2022. godinu

Skupština Brčko distrikta ispunila je plan rada za 2022. godinu, a predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti pokazali su odlučnost da nastave da izgrađuju ovu lokalnu zajednicu onako kako je to predviđeno Arbitražnom odlukom, kao mjesto kompromisa i dogovaranja oko najtežih pitanja, izjavio je Srni predsjednik brčanskog parlamenta Siniša Milić.
Siniša Milić - Foto: RTRS
Siniša MilićFoto: RTRS

- Kompromis i dogovor je koncept na kojem Distrikt treba da počiva i u budućnosti - poručio je Milić.

Milić je istakao da se rad parlamenta ne mjeri brojem usvojenih zakona, naročito kada su u pitanju izmjene i dopune jer sve to ne doprinosi stabilnosti pravnog sistema.

On je naveo da je za parlament veoma važno da se pridržava procedura, Poslovnika o radu te da je na tom planu učinjen napredak i da nijedno zakonsko rješenje nije usvojeno po hitnom postupku.

- Apsolvirali smo i sve revizorske izvještaje koji su nam u tom momentu pristigli. Imali smo, po prvi put, izjašnjavanje o rebalansu budžeta i to po istoj proceduri kao i donošenje budžeta. Imali smo dva rebalansa budžeta koja su prošla kroz javnu i raspravu pred poslanicima Skupštine u roku od 60 dana. Sve je to nešto što bi trebalo da unaprijedi rad parlamenta i bude transparentno prema javnosti, a naročito prema poslanicima opozicije - rekao je Milić.

On je podsjetio da je zahvaljujući, između ostalog, brzom konstituisanju vlasti nakon posljednjih lokalnih izbora i političkoj stabilnosti, koja je preduslov za sve druge aktivnosti na prostoru distrikta Brčko, u prethodnom periodu postignut znatan napredak ove lokalne zajednice.

- Od izuzetne važnosti je dobra saradnja sa entitetima i oni, takođe, imaju svoje interese na ovom prostoru, koji su garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i Arbitražnom odlukom. Arbitražna odluka jeste nastala da bi se sačuvali dejtonski pregovori i dejtonski sporazum. On i danas ima takvu ulogu, da očuva i dejtonsku strukturu BiH - naveo je Milić.

On je zahvalio međunarodnim organizacijama koje su, kako je rekao, dale snažan doprinos za razvoj Brčko distrikta.