latinica  ћирилица
21/01/2023 |  13:10 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Kovačević: Umjesto da štiti Ustav, Ustavni sud pokušava promijeniti ustavnu strukturu

Ustavni sud BiH, umjesto da štiti Ustav, uporno pokušava da promijeni ustavnu strukturu i na taj način se nameće kao glavni grobar BiH, istakao je savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je na Tviter nalogu objavio i prvo štampano izdanje Ustava BiH koje je objavio OHR i uvodni tekst visokog predstavnika Karla Bilta, u kojem se spominju i zajednički organi.

U uvodnom tekstu, koji je potpisao Bilt, jasno je navedeno: "... i prenosi važne funkcije i ovlaštenja vlade na dva entiteta od kojih se BiH sastoji, to jeste FBiH i Republiku Srpsku, ali isto tako i ostavlja zajedničkim organima one funkcije koje su od vitalnog značaja za funkcionisanje moderne države".

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo "institucija BiH".