latinica  ћирилица
21/01/2023 |  17:21 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Nabujali Lim urušio most kod Rudog - 50 domaćinstava odsječeno od centra opštine (FOTO/VIDEO)

Vodostaji većih rijeka u Republici Srpskoj opadaju, osim na rijeci Savi gdje se bilježi blagi porast vodostaja i dostizanje kota redovne odbrane od poplava na području Dubičke ravni i u Semberiji.
Most Rudo - Foto: RTRS
Most RudoFoto: RTRS

"Vode Srpske" ukinule su mjere vanredne odbrane od poplava na području Semberije. U Rudom je voda potkopala lijevu kulu mosta na Limu u naselju Mrsovo, koji se urušio.

Uprava Civilne zaštite Republike Srpske obratila se Predsjedništvu BiH i zatražila pomoć Oružanih snaga pri sanaciji ovog mosta.

Nakon što je veće drvo udarilo u most i srušilo ga, potpuno je odsječeno pet sela, sa oko 50 domaćinstava, na području opštine Rudo. Most, na kojem je pričinjena veća materijalna šteta, moguće je sanirati nakon smanjenja vodostaja Lima.

Foto: RTRS

Situacija se stabilizuje na području Zvornika. Ovo je dobra vijest za mještane naselja Terminal u Karakaju gdje je bilo poplavljeno pet kuća. Narednih dana biće procjenjivana šteta.

U Bijeljini su od prošle noći na snazi redovne mjere odbrane od poplava. Vijest da opada vodostaj Drine obradovala je i mještane Јanje. Značajni radovi na uređenju korita Јanje, odvodnih kanala, ustave i obaloutvrda uz povećanje obale na Orlovom polju, smanjili su opasnost od poplava.

Iako naseljima uz Drinu više ne prijeti opasnost, mještani Popova ne kriju strah, jer su još svježa sjećanja na poplave iz 2010-te i 2014-te.

Sve službe u saradnji sa nadležnim institucijama preduzele su sve kako bi zaštitile stanovništvo i njihovu imovinu.

Nadležni kažu da iako vodostaj Save ima tendenciju daljeg rasta, daleko je od nivoa koji bi predstavljao opasnost u Semberiji.