latinica  ћирилица
21/01/2023 |  18:18 ⇒ 18:19 | Autor: SRNA

Otkrivena spomen-ploča sa imenima 58 proletera poginulih u Pjenovcu

U Pjenovcu kod Han Pijeska otkrivena je spomen-ploča sa imenima 58 pripadnika Petog bataljona Prve proleterske brigade i Romanijskog partizanskog odreda poginulih u borbi sa jedinicama dva njemačka puka i domobrana 21. januara 1942. godine.
U Pjenovcu kod Han Pijeska je otkrivena spomen ploča - Foto: SRNA
U Pjenovcu kod Han Pijeska je otkrivena spomen pločaFoto: SRNA

Predsjednik SUBNOR-a opštine Han Pijesak Ljubo Delić rekao je Srni da je, uprkos lošim vremenskim uslovima i snježnoj mećavi, današnjem otkrivanju nove spomen-ploče i polaganju vijenaca na spomen-obilježje u Pjenovcu prisustvovalo šezdesetak posjetilaca, među kojima je bilo i mladih.

Prema njegovim riječima, na ovaj način očuvana je tradicija antifašističkog memorijala, kojim je ovaj put obilježena 81 godina od stradanja proletera u Pjenovcu.

On je dodao da su vijence na spomen-obilježje poginulim proleterima u Pjenovcu danas položili, predstavnik Ambasade Rusije u BiH, delegacije organizacija i udruženja koje njeguju tradicije Narodnooslobodilačke borbe protiv fašizma iz Aranđelovca u Srbiji, Ljubljane, Јesnica i Maribora u Sloveniji, iz Kantona Sarajevo i susjedne opštine Olovo.

- Zajedno sa predstavnicima sekcije Prve proleterske brigade iz Beograda, spomen-ploču je otkrio Albin Pibernik iz Јesenica, jedini do sada živi svjedok ovog stradanja, koji je u to vrijeme imao 11 godina i sa ocem i majkom bio u sastavu Petog bataljona Prve proleterske brigade - naveo je Delić.

Proleteri Petog bataljona Prve proleterske i borci Romanijskog partizanskog odreda toga dana su pretrpjeli najveće gubitke u Drugoj neprijateljskoj ofanzivi, u borbi sa daleko nadmoćnijim jedinicama dva njemačka puka potomognutim domobranima.

U Pjenovcu su osim skoro šezdeset proletara poginula i tri narodna heroja, Milan Ilić Čiča Šumadijski, Dragan Pavlović Šilja i Slaviša Vajner Čiča Romanijski.

On je podsjetio da su se proleteri koji su preživjeli ovu bitku u Pjenovcu pridružili ostaku Prve proleterske brigade na Grabljivim njivama kod Vogošće koja je kasnije prešla Igman u toku noću 26. januara u istoriji NOR-a poznat kao "Igmanski marš".