latinica  ћирилица
21/01/2023 |  19:09 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Koliko penzionera živi sa najnižom, prosječnom i nešto višom penzijom? (VIDEO)

Prvi Zakon o penzijama na našem području donesen je prije 100 godina. Mijenjala su se društveno-politička uređenja, stvarale nove države, a penzije su ostale.
Penzioner - Foto: RTRS
PenzionerFoto: RTRS

 Već tri decenije Republika Srpska brine o svojim penzionerima.

U posljednjih devet godina - penzije su povećane čak za 75 odsto. Redovno se isplaćuju za 270 hiljada penzionera, a rekordna isplaćena u prošlom mjesecu iznosila je - za većinu nedostižnih, 2.500 hiljade maraka.

Koliko penzionera živi sa najnižom, prosječnom i nešto višom penzijom?

Penzioneri koji su radni vijek proveli u bankarstvu, bezbjednosti, osiguranju, nauci - ostvaruju maksimalne penzije. Najviša penzija u Srpskoj je 2.495 maraka i nju je za prošli mjesec primio samo jedan penzioner. Najniža penzija u Srpskoj sa stažom od 15 godina je 242 marke, a sa punim od 40 godina je 485 maraka.

- U Fondu PIO imamo oko 275 hiljada korisnika, od čega njh oko 100 hiljada prima više od 475 maraka. Od 1.000 do 2.495 maraka, njih prima oko 6.000 korisnika - rekao je Mladen Ilić direktor Fonda PIO.

Od 2014-te do 2022-ge godine - prosječne penzije u Srpskoj, povećane su za 54,73 odsto. Samo u prošloj godini, u kojoj je zabilježen i najveći rast inflacije, Vlada je za najstariju populaciju - obezbijedila i vanredno povećanje za 10 odsto. A, već naredni mjesec - penzionere očekuju, procentualno najveće penzije.

- Dakle, sa majom prošle godine, ako tome dodamo ovih 13,5 odsto, koliko će biti redovno godišnje usklađivanje - onda ćemo stvarno efektivno povećanje u posljednjih devet godina imati čak od 75 odsto. I to je rezultat odgovorne politike i pravovremenih donesenih odluka Vlade Republike Srpske - dodao je Ilić.

Penzije se dijelom usklađuju sa rastom inflacije, a dijelom sa visinom prosječčne plate, pojašnjavaju ekonomisti.

- Ono što objašnjava rast penzija jeste povećanje bruto domaćeg proizvoda i povećanje poreske discipline. Sve to omogućava rast penzija i garant isplate - kaže Saša Grabovac ekonomista.

A, da je položaj penzionera iz godine u godinu sve bolji, mišljenja su Banjalučanke Ljiljana Јakšić i Slavica Komljenović. Zbog čega, kažu, nakon četiri radna vijeka - jedino im preostaje uživanje u penzinerskim danima.

Banjaluka kao najveći grad Srpske, ujedno ima i najviše penzinera, više od 40 hiljada. Isplata penzija je redovna i svako novo povećanje - penzineri pozdravljaju, kažu u Udruženju penzionera.

- Redovno se isplaćuju i ovo novo usklađivanje, što je odobreno od strane Vlade - to dobro dođe, jer zna se da će dva puta godišnje biti usklađivanje penzija. S obzirom na inflaciju, ovo povećanje, dobro će doći, jer svaka marka dobro dođe - smatra Zoran Uletilović predsjednik Udruženja penzionera, Banjaluka.

Osim rekordne - najviše penzije, Fond PIO, u decembru prošle godine ostvario je i rekordan priliv doprinosa - oko 122 milion maraka, što je za 17,14 više u odnosu na decembar 2021. godine. Ujedno, ovo je drugi put u istoriji Fonda PIO, da su mjesečni prihodi veći od penzije.