latinica  ћирилица
22/01/2023 |  07:53 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Trideset godina od stradanja Srba u akciji "Maslenica"

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 348 ubijenih ili nestalih Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu u januaru 1993. godine u akciji Hrvatskih oružanih snaga "Maslenica".
Maslenica - Foto: RTRS
MaslenicaFoto: RTRS

Dokumentacioni-informacioni centar "Veritas" podsjeća da su u agresiji hrvatskih snaga na južne dijelove Republike Srpske Krajine ubijene 34 žene i troje djece.

Među žrtvama je i 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su
došli na Ravne Kotare da zajedno sa domicilnim Srbima brane njihova vjekovna ognjišta.

- Do sada je rasvijetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od kojih je šest civila, među kojima su tri žene - saopšteno je iz Veritasa.

Iz "Veritasa" napominju da se jedan od težih zločina desio prvog dana agresije na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine sa područja Gračaca.

U "Veritasu" navode da su ovaj masakr počinili pripadnici Petog voda iz sastava "Alfe", kojima je komandovao Milijan Brkić, zvani Vaso, donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora u prethodnom sazivu.

U saopštenju se dodaje da su operaciju "Maslenica" izveli hrvatski generali Јanko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika Hrvatske i vrhovnog komadanta hrvatskih oružanih snaga Franje Tuđmana.

Načelnik artiljerije, od čijeg je dejstva stradao veliki broj civila na području opština Benovac i Obrovac, bio je general Agim Čeku, kasniji premijer u vladi samoproglašenog Kosova.

"Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN-a i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim, a ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za počinjene zločine nad Srbima u ovoj akciji", napominju iz "Veritasa".

Tokom akcije "Maslenica" protjerano je više od 10.000 Srba, čija je imovina opljačkana, a uništeni su i pravoslavni hramovi.

Najviše su stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 1991. godine, u Kašiću je živjelo ukupno 765 stanovnika, od kojih 757 Srba, u Smokoviću 1.029, od toga 989 Srba, a u Islamu Grčkom 1.139 žitelja, od kojih je 991 lice bilo srpske nacionalnosti.

Trideset godina kasnije, prema popisu stanovništva u Hrvatskoj iz 2021. godine, u Kašiću je živjelo 69, u Smokoviću 162 i u Islamu Grčkom 150 stanovnika, i to bez oznake nacionalne pripadnosti.