latinica  ћирилица
22/01/2023 |  08:29 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Pronađeno još povjerljivih dokumenata u Bajdenovoj kući

Američko Ministarstvo pravde otkrilo je više povjerljivih dokumenata tokom pretresa kuće predsjednika SAD DŽozefa Bajdena u gradu Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver.
DŽozef Bajden (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, ilustracija) -
DŽozef Bajden (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, ilustracija)

 Advokat američkog predsjednika Bob Bauer potvrdio je da je pronađeno još šest predmeta, uključujući dokumente sa oznakama klasifikacije.

Tokom pretresa, koji je trajao više od 12 časova, pronađeni su dokumenti iz Bajdenovog mandata u američkom Senatu, u čijem je sastavu bio 36 godina, dok su drugi dokumenti iz perioda kada je vršio funkciju potpredsjednika SAD.

- Predsjednik Bajden omogućio je u petak pristup svojoj kući kako bi se izvršio pretres svih prostorija u potrazi za potencijalnom potpredsjedičkom evidencijom i potencijalnim povjerljivim materijalom - navodi se u saopštenju Bajdenovog advokata.

On je dodao da ni Bajden ni njegova supruga nisu bili prisutni tokom pretresa, prenosi Rojters.

- Istražitelji Ministarstva pravde unaprijed su koordinisali potragu sa Bajdenovim advokatima - rekao je Bauer i dodo da su u to vrijeme bili prisutni predshednikov lični i advokati Bijele kuće.

Ranije ovog mjeseca povjerljivi dokumenti pronađeni su u garaži Bajdenove kuće i obližnjem skladištu, nakon što je priznao da je u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji, koju je koristio dok je bio potpredsjednik SAD, otkriveno desetak povjerljivih dokumenata.

Američki državni tužilac Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca koji će istražiti kako je Bajden postupao sa povjerljivim dokumentima iz vremena kada je obavljao funkciju potpredsjednika SAD.

Bijela kuća je saopštila da je Bajdenov tim sarađivao sa vlastima u njihovoj istrazi i da je predao te dokumente.