latinica  ћирилица
22/01/2023 |  08:31 | Autor: SRNA

Saobraćaj usporen zbog snijega

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se zbog snijega odvija usporeno i otežano, posebno u višim predjelima i preko planinskih prevoja, gdje ima ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju putne pravce Mrkonjić Grad - Miliništa, Tisovac - Kneževo - Ugar, Šipovo - Novo Selo, Kola - Stričići - Čađavica, Sarajevo - Rogatica preko Romanije, Trnovo - Foča preko prevoja Rogoj, Vlasenica - Han Pijesak preko prevoja Han Pogled i Foča - Gacko preko prevoja Čemerno.

Zbog snježnih smetova u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Ulog - Klanci preko prevoja Morine.

Na planinskim prevojima na području FBiH za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezno je korištenje lanaca.

Dodatne poteškoće vozačima na putu Ripač - Bosanski Petrovac - Drvar, kao i na putevima na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada i Glamoča pričinjava jak vjetar, koji formira snježne nanose.

U nižim predjelima, kolovozi su pretežno mokri i klizavi.

Iz AMS zbog niske jutranje temperature upozoravaju na poledicu i vozačima skreću pažnju na povećanu opasnost od odrona na dionicama u usjecima, te savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor - Kozarac radi uključivanja i isključivanja na teren mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka - Prijedor.

Zbog radova u tunelu "Čeljigovići" na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica - Ljubogošta, izmijenjen je režim saobraćaja, kao i na magistralnom putu Gradiška - Nova Topola - Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan - Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja - Gradiška u toku je izgradnja kružne raskrsnice.

Izmijenjen režim saobraćaja na snazi je i na petlji Јohovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Јohovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela "Putnikovo brdo dva".

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Јablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča - Goražde, u mjestu Filipovići, na liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje automobili saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na području FBiH sporije zbog radova saobraćaj se odvija na magistralnim putevima Јajce - Donji Vakuf u tunelu "Skela", Živinice - Stupari kod mjesta Đurđevik i Mostar - Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih čekanja na prelazak granice.

Zbog zimskih uslova vožnje, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.