latinica  ћирилица
22/01/2023 |  13:28 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Ni nakon 30 godina niko nije osuđen za ubistva Srba u akciji "Maslenica" (VIDEO)

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos za 348 stradalih Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu u januaru 1993. godine u akciji hrvatskih oružanih snaga "Maslenica".
Parastos u Beogradu za Srbe stradale u akciji "Maslenica" - Foto: SRNA
Parastos u Beogradu za Srbe stradale u akciji "Maslenica"Foto: SRNA

Za zločin u kojem su ubijene i 34 žene i troje djece dobi do 12 godina, još niko nije odgovarao. Sa vijekovnih ognjišta iseljeno je 11.000 Srba. Među njima je i Srđan Dragić, koji je tada kao 22-ogodišnji vojnik u Benkovcu bio svjedok tih dogaćaja.

Na parastosu u Beogradu povodom 30 godina od stradanja srpskog naroda u operaciji "Maslenica" bio je i Srđan Dragić, porijeklom iz Kašića kod Zadra. Dragić, tada vojnik ЈNA na dužnosti u Benkovcu, prisjetio se napada 1993.godine, koji je počeo na drugi dan slave Sveti Јovan.

- Taj prvi dan je bio veoma težak za ta srpska sela, Smoković, Islam Grčki i Kašić. Oni su najviše stradali. Napad je počeo u pet sati ujutru - kaže Dragić.

Dragić, čiji je otac kao civil bio zarobljen, pa razmijenjen, ističe da se sve to desilo pred očima pripadnika UNPRFOR-a koji nisu reagovali.

- Morali smo biti oslonjeni na UNPROFOR, ali oni uošte nisu reagovali. Kasnije smo saznali da je to sve bilo aminovano sa njihove strane. Poginuo je veliki broj i civila i srpskih vojnika. Poslije par dana počela je da pristiže prva pomoć u ljudstvu, posebno iz Republike Srpske i tad je napravljena linija fronta, ali ta srpska sela su bila već zauzeta i dosta familije mi je poginulo i ranjeno - prisjetio se Dragić.

Iako već dugo radi i živi u Beogradu sa porodicom, ne odustaje od vjekovnog ognjišta gdje je obnovio kuću.

- Odlazim redovno u svoje selo Kašić, odatle su mi i deda, pradeda, čukundeda. Proslavljamo i našu sesoku slavu Sveti Ilija 2. avgusta - dodao je on.

U Dragićevo selo Kašić vratilo se oko šezdeset Srba. Prije rata u ovom selu živjelo ih je skoro osam stotina.