latinica  ћирилица
22/01/2023 |  14:02 ⇒ 14:05 | Autor: sputniknews.com

Ruska crkva stala u zaštitu Kurana: Ne može se pljuvati ono što je drugome sveto

Akcija spaljivanja Kurana ispred Turske ambasade u Stokholmu, koja se odigrala u subotu, predstavlja "čin neprihvatljivog vandalizma", rekao je predsjednik sinodalnog odjeljenja Moskovskog patrijaršije za odnose sa javnošću i medije Vladimir Legojda.
Kuran - Foto: RTRS
KuranFoto: RTRS

- Spaljivanje Kurana u Švedskoj u blizini Turske ambasade predstavlja akt neprihvatljivog vandalizma. Ne možete pljuvati na ono što je drugom čovjeku sveto. Ne možete u političkoj borbi prelaziti granice ljudskosti i vrijeđati vjerske svetinje - napisao je Legojda na svom Telegram kanalu.

Vahtang Kipšidze, zamjenik predsjednika odjeljenja za odnose sa medijima RPC istakao je da je skrnavljenje svetih objekata podjednako usmjereno protiv svih vjernika i da je pokušaj da se nametne pogled na svijet u kome nema mesta poštovanju svetinje, ma kojoj vjeri pripadao.

- Prosvećeni Evropljani vole da se sa užasom prisjećaju katoličke inkvizicije, koja je spaljivala knjige. Ali, nekako neprimjetno za sebe, proklamovali su pravo na spaljivanje knjiga kao "demokratski" standard u oblasti slobode govora i samoizražavanja. Vjerujem da u Rusiji nikada neće biti mjesta za skrnavljenje svetinje i da će oni koji tako nešto počine odgovarati po zakonu - napisao je Kipšidze na svom Telegram kanalu.

Kuran, svetu knjigu islama, u subotu je spalio vođa danske krajnje desničarske političke partije "Hard lajn" Rasmus Paludan, koji ima i švedsko državljanstvo, prenio je Rojters. Paludan je u prošlosti organizovao niz demonstracija sa spaljivanjem islamske svete knjige.