latinica  ћирилица
22/01/2023 |  16:15 ⇒ 23:17 | Autor: RTRS

Poplave, a potom i snijeg okovali gatačka sela do kojih nema alternativnih puteva (VIDEO)

Rijeke se povlače u korita pa se situacija stabilizuje na cijelom području Republike Srpske.
Gacko - Foto: RTRS
GackoFoto: RTRS

Nivo Drine je u opadanju, dok je Sava u blagom porastu, ali ispod ili na koti redovne odbrane od poplava, koja je na snazi na području Gradiške i Semberije.

Voda se djelimično povukla, ali su u blokadi i dalje mještani sela Lukovice kod Gacka. Voda iz gatačkog polja slila se u cerničko i blokirala put i prema selima Zagradca i Ključ.

Na ostalim putevima mehanizacija čišti snijeg, koji se zbog pada temperature ledi. Vozači se upozoravaju da ne kreću na put bez zimske opreme.

Na Majevici i u Semberiji snijeg se topi. Vodostaj Save, koja se dijelom izlila na poljoprivredno zemljište u nebranjenom mjestu Novi, u protekla 24 časa porastao je za 112 centimetara. Za sada ne prijeti stambenim objektima .

U Gradišci je nivo Save pet centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava. Voda se i dalje nalazi u nebranjenom dijelu, ali opasnosti od poplava na ostalom području nema. Situacija se stabilizuje na cijelom području Srpske.

Oružane snage primile su zahtjev Republičke uprave civilne zaštite za pomoć pri sanaciji mosta na Limu u naselju Mrsovo u Rudom i razmotraju mogućnost za postavljanje pontonskog mosta.