latinica  ћирилица
22/01/2023 |  17:56 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH produžio agoniju u vezi sa budućnošću projekta Buk Bijela (VIDEO)

Ustavni sud je utvrdio da Komisija za koncesije nije provela njihovu odluku iz jula 2021. kojom je naloženo da Komisija riješi navodni spor o izgradnji HE "Buk Bijela" kod Foče.
Buk Bijela, gradilište - Foto: SRNA
Buk Bijela, gradilišteFoto: SRNA

O tome je Ustavni sud obavijestio Tužilaštvo BiH. Predsjedavjući Komisije za koncesije, Milomir Amović, za našu TV kaže da su obavijestili Ustavni sud da Komisija nije mogla da odlučuje po njihovom zahtjevu jer nemaju kvorum za rad, ali će se odazvatu pozivu Tužilaštvu i pojasniti situaciju.

Ustavni sud BiH produžio je agoniju u vezi sa budućnošću projekta Buk Bijela. Naime, sudije smatraju da Komisija za koncesije BiH nije izvršila djelimičnu odluku Ustavnog suda iz jula 2021-e , odnosno rješila spor između BiH i Republike Srpske o izgradnji hidroelektrana na Drini.

- Ustavni sud BiH će rješenje o neizvršenju djelimične odluke Suda od 16. jula 2021. dostaviti Tužilaštvu BiH - saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

U prevodu, sada će Tužilaštvo BiH da pritišće članove Komisije za koncesije da eventualno ospore realizaciju hidroenergetskih projekata na Drini.

Podsjećamo, 24 poslanika bošnjačkih partija u bh parlamentu u prošlom sazivu osporila su HE Buk Bijela, smatrajući da koncesiju za izgradnju treba dati BiH a ne Republici Srpskoj. U Komisiji za koncesije ranije su rekli da nema spora i da je sve urađeno po zakonu. Novom odlukom Ustavnog suda su iznenađeni.

- Prvo ćemo vidjeti šta će Tužilaštvo da uradi, šta će biti predmet istrage, što se tiče nas jedino se možemo pojaviti pred Tužilaštvom i objasniti. Odluka nije izvršena zato što nije postojao kvorum za glasanje o odluci. Nije bilo moguće donijeti. Mi smo oko toga obavjestili Ustavni sud šta je razlog i što nismo mogli donijeti konačnu odluku - kaže Amović.

Od kada su Srpska i Srbija najavile gradnju tri hidroelektrane: Buk Bijela, Foča i Paunci, vrijedne oko 500 miliona evra iz Sarajava stižu osporavanja tvrdeći da je imovina vlasništvo države a ne entiteta te da koncesiju treba dati BiH. Ipak nije tako jer da jeste barem jednu od 300 koncesije dodIIIjelila bi bh komisija, a ne entitetske i kantonalne vlasti.

- Ovakve odluke ne mogu da obustave gradnje HE koja je planirana, međutim ovdje nije sporna današnja odluka nego prethodna a to je odluka da se nešto naloži Komisiji za konecsesije BiH koja pri tome nije nadlžena da daje koncesije za gradnju HE. Možemo očekivati da će Tužilaštvo formirati predmet ali da će donijeti naredbu o neprovođenju istrage - ističe Milan Petković poslanik u Predstavničkom domu PS BiH /US/.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac ističe da je izgradnja Buk Bijele u isključivoj nadležnosti institucija Republike Srpske, jer se ovo koncesiono dobro nalazi na njenoj teritoriji i BiH nema nadležnost.

Paradoskalno je, kaže, da su političari iz SDA protiv projekta koji je dio Okvirne strategije BiH do 2035. koju su u Savjetu ministara podržali i bošnjački ministri.

Inače, na gradilištu HE Buk Bijela završava se gradilišno naselje za više od 400 radnika, upravna zgrada i prateća infrastruktura. Rok za izgradnju Buk Bijele je četiri godine.