latinica  ћирилица
22/01/2023 |  18:23 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Ko kontroliše dolazak radnika, ali i pojavu lažnih bolovanja? (VIDEO)

Nastavljamo priču o izvještajima javnih preduzeća i institucija o prekidu radnog odnosa zasposlenih koji nisu dolazili na posao, a primali su platu. Provjerili smo kakva je situacija u zdravstvenom sektoru.
Bolnica Trebinje - pacijenti - Foto: RTRS
Bolnica Trebinje - pacijentiFoto: RTRS

Ko kontroliše dolazak radnika, ali i pojavu lažnih bolovanja?

U Univerzitetsko-kliničkom centru Srpske tvrde da nemaju onih koji ne dolaze na posao, jer svakodnevno vrše provjeru. Kontroliše se dolazak ljekara ,medicinskih sestara ali i nemedicinskog kadra.

- Sveske/protokoli, gdje se upisuje svaki zaposleni, kada je došao i u koliko sati, da li radi redovno vrijeme, da li je u pripravnosti, dežurstvo, a to se svakog mjeseca predaje u našu Službu, radi obračuna plate - kaže Vlado Đajić direktor UKC-a Republike Srpske.

Slične kontrole obavljaju se u Trebinju i Prijedoru i kažu da nema mjesta za vanredne provjere. Kako je u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu i Bijeljini odgovor nismo dobili. Ni o mjerama za neradnike - odgovora nema iz resornog ministarstva.

- Kontrola se provodi redovno preko rukovodilada, Službi i posebno mjesečno prilikom obračuna neto plata - kaže Miloš Marjanović, v.d. ЈU Prijedor.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta dodaje da ni medicinski, ni nemedicinski radnik nije izostajao s posla i sugurno je da bi tada kompletan proces rada trpio.

Nedolazak na posao nije jedini problem za institucije. Sve je više lažnih bolovanja. Na to su ukazali i iz nekih sindikalnih organizacija, pa su i tu zatražene određene provjere. Na osnovu kliničke slike pacijenta - porodični ljekar bolovanje može otvoriti do 28 radnih dana. Međutim, dešavaju se i zloupotrebe

- Ukoliko je neophodno da bolovanje traje duže od 30 dana, što se utvrđuje putem dodatnih procedura - pacijent se utvrđuje na prvostepenu komisiju - pacijent se upućuje na prvostepenu komisiju nesposobnosti za rad - smatra marina Јotić Ivanović specijalista porodične medicine, Doboj.

Specijalista porodične medicine, Banjaluka Rade Dujaković dodaje da međutim, svugdje tamo gdje uoče nepravilnosti, pokušavaju da intervenišu.

- Naravno, tu je mogućnost do mjesec dana zloupotrebe, a već nakon toga, to je nadležnost komisije i ako nekog komisija više na bolovanju drži duži vremenski period - mi smo tu nemoćni - dodaje on.

Tu onda moraju reagovati Zavod za medicinu rada i Fond zdravstvenog osiguranja.

- Mi kao zdravstvena ustanova najviše se referišemo, već isključivo medicinskim indikacijama - da li neko ima medicinsku dokumentaciju koja može da potvrdi, da li je neophodna da on zaista bude na bolovanju. Nemamo tu nadležnost da vršimo kontrolu na terenu - istakao je Ognjen Perazić iz Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske.

Iz Fonda, za odgovore o ovoj temi nisu nam obezbijedili sagovornika, pa su nam u saopštenju objasnili da je bilo poslodavaca sa zahtjevima za vanrednu ocjenu bolovanja radnika i da na to imaju pravo kada sumnjaju u vjerodostojnost .Tako da je i prema ovome - sve na poslodavcima.