latinica  ћирилица
22/01/2023 |  20:23 ⇒ 23/01/2023 | 10:27 | Autor: RTS

Francusko-njemački prijedlog za KiM pred Vladom Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u ponjedeljak sjednici Vlade o Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će Vučić izvijestiti Vladu o pregovorima sa visokom zapadnom delegacijom i o prijedlogu sporazuma sa Prištinom, koji je Srbiji ponuđen, ali nije javan. Vučić će se obratiti javnosti u 20 časova.
Vlada Srbije (Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr) - Foto: arhiv
Vlada Srbije (Foto: FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr)Foto: arhiv

Uoči sjednice Vlade na koju je pozvala predsjednika države, premijerka podsjeća na zaključak koji je iznio Aleksandar Vučić poslije razgovora sa zapadnim diplomatama - Srbija je spremna da razgovara o konceptu evropskog prijedloga. Međutim, ne precizirajući, i ona ističe da postoji jedan najvažniji nacionalni interes oko koga nema pregovora.

- Važno nam je da se dalje borimo za jaku Srbiju u svakom pogledu. Sve ćemo otvoreno i transparentno komunicirati sa našim narodom, sve teške odluke donosićemo sa našim narodom, a svu odgovornost ponijećemo mi", istakla je premijerka Ana Brnabić.

Podrška Vučiću, koji će se javnosti obratiti u ponedjeljak u 20 časova, u pregovorima stiže od koalicionog partnera. U danima kada se, kaže Ivica Dačić, odlučuje o vitalnim interesima države, stranke treba da pokažu odgovornost i jedinstvo.

- Vučić je, kao i uvijek, pokazao veličinu i snagu, iskazujući čvrstu namjeru da Srbija ostane privržena dijalogu, kako ne bi bila unapred osuđena i napadnuta da odbija da učestvuje u traženju političkog rješenja za kosovsku krizu, istovremeno izražavajući čvrsto opredjeljenje da zaštiti naše nacionalne i državne interese - navodi lider SPS-a i ministar spoljnih poslova.

Lider stranke slobode i pravde Dragan Đilas smatra da bi bilo neodgovorno da komentariše prijedlog za rješavanje kosovskog pitanja koji niko nije vidio. Očekuje da bude dostupan građanima, parlamentu. Ako francusko-njemački prijedlog, kaže, daje evropsku budućnost Srbiji, a bez "priznanja Kosova i omogućava dalju normalizaciju odnosa, onda je SSP spreman da glasa za njega".

Lider LDP-a Čedomir Јovanović smatra da je francusko-njemački prijedlog o KiM posljednja prilika da se poslije decenija lutanja konačno stavi tačka na kosovski problem.

KiM nije tema za nadgornjavanje, niko neće donositi odluku bez građana, smatra nekadašnji šef koordinacionog tijela za Kosovo i Metohiju. Za Nebojšu Čovića prijedlogu koji je na stolu krši i Ustav i Rezoluciju 1244. Pojačane diplomatske aktivnosti međunarodnih izaslanika vidi kao nastavak pritisaka.

Čović i Milivojević: Nametanje forme umjesto suštine, kulminacija pritisaka

- Samo ih forma interesuje, faktičko stanje uopšte ih ne zanima. Misle da će na taj način riješiti i izbrisati svoje brutalno nasilje iz 1999. godine kada su počinjeni kršenja međunarodnog prava, veliki zločini na našem narodu i našoj državi i otimanje jednog dijela naše teritorije - ocjenjuje Čović.

Naglašava da ne može oteta teritorija, bez obzira da li su je priznali Njemci, Francuzi, Britanci, Amerikanci, da bude država.

Na istoj liniji je i nekadašnji diplomata Zoran Milivojević. To je kulminacija pritisaka, kaže, da se riješi kosovsko pitanje.

- Oni nemaju interesa da ovo pitanje ostaje neriješeno gdje uticaj imaju i Rusija i Kina i sve ono što ne odgovara zapadnim interesima, a da počne rješavanje globalnih odnosa u vezi sa ratom u Ukrajini - ukazuje Milivojević.

Ocjenjuje da su zapadne diplomate na sastanku sa Vučićem sa verbalnih pritisaka i mjera suočili srpsku stranu i sa nekim konkretnim mogućim mjerama. Milivojević kaže da te moguće pritiske vidi u ekonomskoj sferi, u zaustavljanju procesa evrointegracija i u nekoj političkoj sferi.

Prije deset dana počele su diplomatske aktivnosti o pitanju Kosova i Metohije dolaskom specijalnog savjetnika Stejt departmenta Dereka Šolea u Prištinu i Beograd. O istoj temi razgovori su vođeni i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog kraljevstva Stjuartom Pičom. Krug konsultacija završen je posjetom diplomatske petorke.