latinica  ћирилица
23/01/2023 |  07:59 | Autor: TANЈUG

Lula: Bolsonarove vlasti počinile genocid nad narodom Јanomami u Amazonu

Novi brazilski predsjednik Luiz Ignasio Lula da Silva optužio je administraciju bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara da je počinila genocid protiv naroda Јanomami u Amazonu.
Luiz Ignasio Lula da Silva (Foto: EPA-EFE/Andre Borges) -
Luiz Ignasio Lula da Silva (Foto: EPA-EFE/Andre Borges)

Lula je posjetio amazonsku državu Roraima kako bi osudio težak položaj Јanomamija, čija su zaštićena zemljišta ugrožena zbog zanemarivanja vlasti i ekspanzije ilegalnog rudarstva, prenio je Gardijan.

- Ono što sam vidio u Roraimi, a jače je od samo humanitarne krize, to je genocid. Vidio sam zločin s predumišljajem protiv Јanomamija, koji je počinila vlada koja nije marila za patnju brazilskog naroda - naveo je Lula na Tviteru.

Ministar pravde Flavio Dino rekao je da će naložiti policiji istragu povodom navoda da su nad Јanomami narodom počinjeni zločini, uključujući i genocid.

Britanski list navodi da su se užasavajuće fotografije iznemogle djece i odraslih iz Јanomamija pojavile uoči Lulinog putovanja, otkrivajući razmjere zdravstvene krize sa kojom se suočava oko 30.000 starosjedilačkih stanovnika ove teritorije.

- Fotografije su me uzdrmale jer je nemoguće razumjeti kako država kao što je Brazil može da zanemari naše starosjedioce do te mjere - rekao je Lula novinarima u gradu Boa Vista.

Lula, koji je preuzeo funkciju 1. januara, okrivio je prethodnika da je zanemarivao starosjedilačke zajednice i da je ohrabrivao hiljade rudara da preplave enklavu Јanomami veličine Portugala.

- Osim zanemarivanja prošle vlasti, glavni uzrok ovog genocida je invazija 20.000 ilegalnih rudara, čije je prisustvo ohrabrivao bivši predsjednik. Rudari su otrovali rijeke živom, izazivajući razaranje i smrt. Više neće biti genocida - naveo je Lula.