latinica  ћирилица
23/01/2023 |  08:23 | Autor: TANЈUG

Filmu "Na zapadu ništa novo" 14 nominacija za BAFTA nagradu (VIDEO)

Britanska akademija za film i televiziju saopštila je nominovane za svoje godišnje BAFTA nagrade koje će biti dodijeljenje na svečanosti 19. februara u Londonu, među kojima vode filmovi "Na zapadu ništa novo" sa 14 i "Duhovi ostrva" sa 10 nominacija.
BAFTA nagrada (Foto:  EPA-EFE/WILL OLIVER) -
BAFTA nagrada (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER)

U konkurenciji za najbolji film, pored njemačkog ostvarenja "Na zapadu ništa novo" i "Duhova ostrva", su "Elvis", "Sve u isto vrijeme" i "Tar".

Nagradu BAFTA za glavnu glumicu mogu dobiti Ana de Armas za "Plavušu", Kejt Blančet za "Tar", Viola Dejvis za "Ratnicu", Danijel Dedvajler u "Til", Ema Tompson u "Srećno ti bilo, Leo Grande" i Mišel Јeo u "Sve u isto vrijeme".

U konkurenciji za najboljeg glumca su Ostin Batler u "Elvisu", Brendan Frejzer u "Kitu", Kolin Farel u "Duhovima ostrva", Daril Mekormak u "Srećno ti bilo, Leo Grande", Pol Meskal u "Aftersun" i Bil Naji u "Živjeti".

Nagradu BAFTA za najboljeg reditelja mogu dobiti Edvard Berger za "Na zapadu ništa novo", Martin Mekdona za "Duhpove ostrva", Park Čan Vuk za "Odluku o odlasku", Danijel Kvan i Danijel Šajnert za "Sve u usto vrijeme", Tod Fild za "Tar" i Đina Prins Bitvud za "Ratnicu".

Među ostalim kategorijama su, najbolji scenario za koju su nominovani Mekdona za "Duhove ostrva", Kvan i Šajnert za "Sve u isto vrijeme", Toni Kušner i Stiven Spilberg za "Fabelmanove", Fild za "Tar" i Ruben Ostlund za "Trougoa tuge".

Za Film koji nije na engleskom jeziku nominovani su "Na zapadu ništa novo", "Argentina, 1985", "Korset", "Odluka o odlasku" i "Tiha djevojka".

Ceremoniju 19. februara u Rojal festival holu u Londonu vodiće britanski glumac Ričard I Grant.