mtel
latinica  ћирилица
23/01/2023 |  08:55 ⇒ 09:13 | Autor: RTRS

U Tokiju održan investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u BiH

Ambasada Bosne i Hercegovine u Јapanu, u saradnji sa SBG /Samurai Business Guild/ privrednom asocijacijom iz Јapana, i podršku Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA), organizovala je 22. januara 2023. godine investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u BiH. Ovom događaju, koji se održao u prostorijama Donjeg doma japanskog parlamenta u Tokiju, prisustvovalo je više od 70 predstavnika japanskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, saopšteno je iz Ambasade BiH.
U Tokiju održan investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u BiH (Ustupljena fotografija) -
U Tokiju održan investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u BiH (Ustupljena fotografija)

Ambasador Siniša Berjan je prisutnim potencijalnim japanskim investitorima predstavio privredne potencijale BiH i pružio detaljne informacije o poslovnom ambijentu, odnosno (I) komparativnim prednostima za investitore (II) važećoj zakonskoj regulativi (III) procedurama za registraciju preduzeća (IV) poreskoj politici i podsticajima (V) atraktivnim sektorima za ulaganje (VI) kao i o investicionim projektima i lokacijama u BiH.

Investicioni seminar je privukao veliku pažnju potencijalnih japanskih investitora iz oblasti visoko-tehnološke industrije i energetske industrije, industrije građevinarstva i arhitekture, sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, farmaceutsko-kozmetičarske industrije, poljoprivredno-prehrambene industrije, sektora turizma i trgovine, sektora marketinga i prodaje, modne industrije i industrije zabave, sektora zdravstvene zaštite i životnog osiguranja, kao i sektora pružanja konsulting usluga.

Ambasada je ovom prilikom učesnicima podijelila i propratne materijale, odnosno brošure i prezentacije na japanskom jeziku.

Obzirom na interesovanje, planirana je posjeta japanske privredne delegacije u prvoj polovini tekuće godine. Ovo bi bila već druga posjeta japanskih privrednika u organizaciji Ambasade BiH u Јapanu, obzirom da je jedna delegacija japanskih privrednika već posjetila BiH krajem 2021. godine, a reakcije na tu posjetu su bile izuzetno pozitivne.