latinica  ћирилица
23/01/2023 |  09:29 ⇒ 09:29 | Autor: SRNA

Gujon: Pokrenuto 9.000 predmeta za ostvarivanje imovinskih prava u FBiH

Kancelariji za pružanje informacija i besplatne pravne pomoći Srbima koji posjeduju imovinu u Federaciji BiH do sada se javilo 9.000 ljudi, a pokrenuto je isto toliko predmeta za ostvarivanje imovinskih prava kojima je obuhvaćena ukupna površina od oko 57.000 hektara, izjavio je direktor Uprave za dijasporu Arno Gujon.
Arno Gujon - Foto: SRNA
Arno GujonFoto: SRNA

Gujon je podsjetio da je u FBiH do 1991. godine živjelo 541.000 Srba, dok ih je danas oko 56.000.

- Pravo na imovinu ima oko 400.000 raseljenih i izbeglih, ali, zbog usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra koje se sprovodi u FBiH, postoji rizik da to pravo izgube. Zbog toga smo pre nešto više od godinu dana pokrenuli kampanju informisanja Srba proteranih iz FBiH o njihovim imovinskim pravima i to je dug proces - naveo je Gujon za Večernje novosti.

Podsjećajući da je položaj Srba u zemljama regiona različit od države do države i da nije isto biti Srbin u Ljubljani i Glamoču, Gujon je rekao da Uprava prati svaku zemlju zasebno i ima spisak neriješenih pitanja koja su važna za srpski narod.

- Ono što je zajedničko je da je srpski narod autohton u svim zemljama regiona, da tu živi od davnina - naglasio je Gujon.

On je napomenuo da je neriješeno i pitanje zašto Srbi nemaju status nacionalne manjine ili određena prava za razliku od njihovih sunarodnika koji to imaju u Srbiji iako su manje brojni, kao i zašto je ćirilica potisnuta.