latinica  ћирилица
23/01/2023 |  14:26 ⇒ 14:26 | Autor: RTRS

ŽRS: Dogovoren prevoz 400.000 tona uglja

U Doboju je danas održan sastanak članova uprava kompanija "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS), "Željeznica Federacije BiH", "Srbija kargo" i rukovodstva "Elektroprivrede Srbije" na kome je usaglašen nacrt budućeg sporazuma na prevozu 400.000 tona uglja tokom 2023. godine iz hrvatske Luke Ploče za Srbiju, kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH.
Doboj - sastanak željeznica - Foto: RTRS
Doboj - sastanak željeznicaFoto: RTRS

Na današnjem sastanku razgovarano je i o usklađivanju svih elemenata budućeg sporazuma, kao i dogovor na ispunjavanju neophodnih preduslova i obaveza budućih potpisnika za početak realizacije prevoza novih količina uglja iz Luke Ploče za "Elektroprivredu Srbije", saopšteno je iz ŽRS-a.

- Definisanje preduslova za početak realizacije prevoza novih 400.000 tona uglja u 2023. godini iz Luke Ploče /Hrvatska/ za Srbiju kroz Republiku Srpsku i FBiH, podrazumijeva precizno definisanje obaveza budućih potpisnika sporazuma, način otpreme i dinamiku prevoza - ističu iz ŽRS-a.

Budući sporazum i realizacija prevoza uglja iz Hrvatske za Srbiju kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH okarakterisan je kao još jedan od visoko prioritetanih ciljeva u okviru nastojanja za proširivanje i razvoj regionalne saradnje, sa namjerom aktivnog učešća željezničkih preduzeća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.