latinica  ћирилица
23/01/2023 |  14:39 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Ekonomsko-socijalni savjet: O iznosu najniže plate odlučiće Vlada Srpske

U Banjaluci je danas održana vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske u okviru koje su socijalni partneri pregovarali o visini iznosa najniže plate za 2023. godinu.
Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta SrpskeFoto: RTRS

Nakon jednoipočasovne rasprave, članovi Savjeta su se usaglasili da je neophodno povećati najnižu platu, ali nisu utvrdili zajednički prijedlog odluke, te će Vlada Republike Srpske u skladu sa zakonom samostalno odlučivati o visini iznosa najniže plate za 2023. godinu.

U okviru sjednice je razmatran i zahtjev ispred ЈU "Agencija za mirno rješavanje radnih sporova" za imenovanje miritelja i arbitara, nakon čega su usvojeni svi neohodni akti neophodni za raspisivanje javnog konkursa za izbor i imenovanje novih miritelja i arbitara za mirno rješavanje individualnih i kolektivnoh radnih sporova u Republici Srpskoj.

Sjednici je predsjedavao v.d. ministra rada i boračko-invalidske zaštite, Siniša Karan, a prisustvovali su ministarka finansija, Zora Vidović i čelnici reprezentativnih poslodavaca i sindikata - navedeno je u saopštenju Ekonomsko-socijalnog savjeta.