latinica  ћирилица
23/01/2023 |  14:46 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Sijarto: Nećemo podržati mjere koje ograničavaju energetsku saradnju

Mađarska neće podržati bilo kakve sankcije koje ograničavaju energetsku saradnju sa Rusijom, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

On je naglasio da bez nuklearne elektrane Paks neće biti moguće da se osiguraju trenutne zalihe energije za Mađarsku, jer će bez izgradnje novih jedinica snabdijevanja biti nemoguće garantovati bezbjednost isporuke energije u narednim decenijama.

- Stoga mislim da je prilično očigledno da Mađarska neće podržati bilo kakve sankcije koje bi na bilo koji način ograničile saradnju sa Rusijom na polju nuklearne energije - rekao je Sijarto.

Sijarto je podsjetio da Mađarska koristi nuklearnu energiju iz Paksa već 40 godina i da je ugovor sa ruskom kompanijom "Rosatom" u vezi sa izgradnjom novih jedinica potpisan prije devet godina.

Šef mađarske diplomatije napomenuo je da je Savjet EU za spoljne poslove samo uopšteno razgovarao o novim sankcijama Rusiji.

- Što se tiče konkretnih sankcija u polju nuklearne energije, za sada nismo vidjeli bilo kakve konkretne prijedloge - pisane ili verbalne. Već dugo se vode te opšte diskusije da treba uvesti sankcije `Rosatomu` i za saradnju sa Rusijom u sferi nuklearne energije - naveo je Sijarto.

EU je suočena sa ogromnom energetskom krizom i pokušava da napuni rezerve gasa nakon što su Rusiji uvedena sankcije zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini koja je počela 24. februara.

Ukrajinska kriza i sankcije Rusiji dovele su do ometanja lanaca isporuke i naglog rasta cijena energije u svijetu.