latinica  ћирилица
23/01/2023 |  16:30 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Bez dogovora o najnižoj plati; Prijedlozi socijalnih partnera razlikuju se u više od stotinu maraka (VIDEO)

Bez dogovora o najnižoj plati na vanrednoj sjednici Ekonomsko - socijalnog savjeta.
Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta SrpskeFoto: RTRS

Prijedlozi socijalnih partnera razlikuju se u više od stotinu maraka. Odluka je na Vladi Republike Srpske.

Savez sindikata ne odustaje od svog zahtjeva – najniža plata mora biti 800 maraka. Ni poslodavaci nisu popustili, i dalje traže da najniži iznos primanja bude 673 marke.

- Nismo mogli postići dogovor, jer Unija poslodavaca to ne želi. Smatra da je 23 marke dovoljno radničkoj klasi. Oni kažu da imaju Indijce, Pakistance, koji će doći da rade u njihove fabrike - ističe Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

- Mi smo imali javno iznesene prijedloge sa obrazloženjima. Bilo je pomaka, ali obje strane su ostale pri svome - kaže Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Iz Ekonomsko - socijalnog savjeta naglašeno je da nije utvrđen zajednički prijedlog odluke da je u ovo inflatorno vrijeme neophodno povećati iznos najniže plate: "Vlada Republike Srpske će u skladu za zakonom, samostalno odlučivati o visini najniže plate za 2023. godinu."

O svemu će se odlučivati na narednoj sjednici Vlade u četvrtak. Ukoliko se donese odluka o povećanju najniže plate biće to drugo povećanje od maja prošle godine, kada je povećana sa 590 na 650 maraka.