latinica  ћирилица
23/01/2023 |  16:55 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Marfi da odbaci prijetnje i dopusti građanima BiH da sami odlučuju

Bilo bi logično da američki ambasador u BiH Majkl Marfi odbaci prijetnje i ucjene i da priliku građanima BiH, bez spoljnih pritisaka, manipulacije, i da odluke donose političari u BiH, izjavio je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.
Igor Kalabuhov - Foto: RTRS
Igor KalabuhovFoto: RTRS

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

Pažljivo sam pročitao intervju američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija portalu Srpska info od 23. januara ove godine. Pošto nemamo priliku da razgovaramo lično – o čemu ću reći kasnije – pokušajamo da razgovaramo javno.

Mnogo toga što moj kolega kaže, blisko mi je. I ljepote BiH i divni ljudi koji ovdje žive. Osobine lokalnog mentaliteta, teškoće u pronalaženju rješenja i kompromisa.

Rusija, kao i Sjedinjene Američke Države, podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

I mi vjerujemo da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH, koja se sastoji od sva ravnopravna entiteta, te da je trenutni ustav zemlje određen voljom Bošnjaka, Srba i Hrvata kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), kao i građana BiH.

Većina izjava Majkla Marfija spolja izgleda lijepo. Problem je u tome što ove tvrdnje opovrgavaju realni postupci Sjedinjenih Država.

Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti BiH – ali guraju u NATO. Oni govore o primatu slobodne trgovine – ali se svim silama bore protiv isporuke BiH ruskog gasa kao "neprihvatljive energetske zavisnosti".

Oni govore o slobodi govora – ali troše milione dolara na "suprotstavljanje ruskom malignom uticaju", u suštini podmićujući novinare da pišu rusofobne materijale.

Zar ovo ne miriše na korupciju? Govore o demokratiji – ali uvode sankcije protiv nepoželjnih političara, pa čak i na lokalnom nivou pokušavaju da utiču na formiranje organa vlasti.

I, naravno, apsolutno su neprihvatljive riječi Majkla Marfija o Ukrajini. Više puta sam objašnjavao razloge naše specijalne operacije. I nema potrebe da se američki ambasador poziva na međunarodno pravo, koje su SAD više puta gazile.

Nema potrebe manipulirati emocijama, govoreći o žrtvama "ruskog bombardovanja" nakon zločina koje kijevski režim – uz pomoć američkog oružja – čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući djecu i starce, nakon više orkestriranih provokacija.

Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da Sjedinjene Države namjerno, i to naglašavam, namjerno nisu pretvorile Ukrajinu u odskočnu dasku za rat sa Rusijom. Ne bi je punili oružjem. Ne bi raspoređivale biolaboratorije. Obratili bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, što se u Kijevu čak i ne kriju i, štoviše, time se ponose!

Međutim, to nije slučaj jer su Sjedinjene Države shvatile da samo ratom mogu riješiti unutrašnje probleme, što i rade. Oni su bacili Evropu na koljena, nastoje da bukvalno cijeli svijet uključi u svoju antirusku kampanju.

Samo pogledajte razmjere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blijede na pozadini onoga što se dešava u samoj Americi.

Majkl Marfi je u pravu – nemamo lične kontakte. Јedan od razloga je i to što su Vašington i njegovi saveznici namjerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika, te su obesmislili rad Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma bez učešća Rusije.

Zapadni partneri su sami sebi zabranili komunikaciju sa ruskim ambasadorom, zanemarujući vijekovne tradicije diplomatije kao zanata i kao umjetnosti koje podrazumijevaju traženje i pronalaženje rješenja čak i za najzamršenije probleme.

I prije svega u tome što se tiče BiH. Kako američka izreka kaže, "Put your money where your mouth is" ("Stavi svoj novac gdje su ti usta"). Stoga bi sa Vaše strane, gospodine Marfi, bilo logično da odbacite prijetnje i ucjene ("nećemo dopustiti", "nećemo stajati po strani") i da date priliku građanima BiH, bez vanjske prisile, bez dosadne manipulacije, da donose odluke koje će dogovoriti. Sami. I oni će za ove odluke biti odgovorni pred svojim biračima i pred svojom savješću.

Ako se slažete s tim, možemo porazgovarati i lično.

Podsjetimo, Marfi je rekao da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi "strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet".

- Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji - rekao je Marfi za Srpskainfo i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.