latinica  ћирилица
23/01/2023 |  17:49 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

"Gagarin" Berislava Blagojevića na sceni Dječijeg pozorišta

Danas je u Dječijem pozorištu održan prvi radni sastanak za realizaciju predstave "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru", čija premijera se očekuje polovinom marta.
Dječije pozorište Srpske - sastanak (Foto: instagram.com/djecijepozoristers) -
Dječije pozorište Srpske - sastanak (Foto: instagram.com/djecijepozoristers)

Prema istoimenoj knjizi banjalučkog književnika Berislava Blagojevića, dramatizaciju i režiju potpisaće Јovan Caran, reditelj iz Zrenjanina.

Autor scenografije, lutaka i kostima biće Irina Somborac iz Beograda, koja je ovakav izazovan zadatak imala i prošle godine kada je Dječije pozorište radilo praizvedbu knjige "Јunak u tregerima", Јove Čulića.

Ovim se nastavlja programska orijentacija Dječijeg pozorišta Republike Srpske da svake godine afirmiše i jednog domaćeg značajnog pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature. Naime, obje knjige su već postale dio obavezne lektire u osnovnim školama Republike Srpske, pa se i kroz ovaj format produkcije snažno uvezuju prosvjeta i kultura.

Knjigu "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru", objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva 2019, a atraktivnost, umjetnička snaga i kreativnost Berislava Blagojevića ga već svrstava u najpopularnije autore za djecu.

Danas su se zato za istim stolom našli i pisac, reditelj i scenograf koji će zajedno sa umjetničkim ansamblom oživjeti jednu divnu knjigu u predstavi za najmlađe.

Predstava nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture.