latinica  ћирилица
23/01/2023 |  18:10 ⇒ 22:09 | Autor: SRNA

Stevandić: Republika Srpska sama bira svoje lidere

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da lidere u Srpskoj ne biraju ni ambasadori, niti međunarodni posrednici, već njeni građani, te naglasio da je retorika i predsjednika Srpske Milorada Dodika i bilo koga drugog u Srpskoj odbrambena i ne izaziva nikakve sukobe.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Razumijem da se velike zemlje, a SAD su jedna od najvećih, smatraju pozvanim da biraju ko će biti kandidat i da odlučuju o mnogim stvarima i to je rezultat pozicije velike sile. Međutim, mi u Srpskoj na civilizicijskom, demokratskom i evropskom stanovištu sami treba da izaberemo svoje lidere - naglasio je Stevandić.

Komentarišući tvrdnje američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, Stevandić je naglasio da ni Dodikova retorika, niti retorika bilo koga drugog u Srpskoj nije strašna - jedino ako se strašnim smatra pravo Srpske na odbranu.

- Ona je u potpunosti odbrambena, ne izaziva nikakve sukobe, nije preduzela nijedan ni pravni, niti bilo koji drugi akt koji bi mogao biti protumačen kao napad na bilo koga - rekao je Stevandić.

On je istakao da je u Republici Srpskoj najveći stepen uvažavanja i ljudskih, i manjinskih prava, i prava svih naroda, i da je daleko veći nego u Federaciji BiH.

- U Srpskoj je najmanji procenat neizvršenih odluka Ustavnog suda i najveći stepen medijih sloboda - rekao je Stevandić.

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi "strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet".

- Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji - rekao je Marfi za "Srpskainfo" i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.