latinica  ћирилица
23/01/2023 |  18:56 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Budući ministri dobili zeleno svjetlo Komisije za izbor Savjeta ministara (VIDEO)

Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara dala je preporuku Predstavničkom domu da potvrdi imenovanje ministara i njihovih zamjenika u Savjet ministara.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Preporuka nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Istovremeno, Gradski odbor SNSD Istočno Sarajevo javno se usprotivo kandidaturi Nenada Nešića, predsjednika DNS-a, za ministra bezbjednosti. O tome ću sutra razgovarati sa predsjednikom SNSD-a i Republike Srpske Miloradom Dodikom, nakon čega će se znati kako će Miroslav Vujičić, poslanik u Predstavničkom domu, glasati na sjednici u srijedu na kojoj će se potvrđivati novi saziv Savjeta ministara.

Sve smo bliže izboru 13. saziva Savjeta ministara. Kandidati za ministre i zamjenike danas prošli propitivanje na Komisiji za izbor i imenovanje. Komisija je dala zeleno svijetlo Predstavničkom domu PS da izabere novi Savjet ministara, onako kako je i predložen.

- Očekujemo sjednicu Predstavničkog doma u srijedu, na kojoj će, nadamo se, Savjet ministara biti potvrđen. Ono što je novo jeste to da je ovo rekordan rok u kojem će Savjet ministara biti izabran i to je, po mom mišljenju, dobar znak - izjavio je Predrag Kožul, predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanje Savjeta ministara BiH.

Ipak, sumnja u ekspresan izbor novog Savjeta ministara pojavila se nakon protivljenja Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo kandidaturi Nenada Nešića za ministra bezbjednosti. Sutra će predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku u Banjaluci prenijeti, kako kažu, većinsko razmišljanje naroda sarajevsko-romanijske regije o Nešićevoj kandidaturi.

Neizvjesno je hoće li za novi Savjet ministara glasati poslanik Miroslav Vujičić.



- U srijedu je glasanje na Predstavničkom domu za novi saziv Savjeta ministara. U zavisnosti od razgovora sa predsjednikom Republike Srpske, naš će se poslanik shodno stavu predsjedništva Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo odrediti o glasanju u PS BiH - kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo.

SNSD-je velika, demokratska stranka što potvrđuje i slobodno iznošenje stavovava dijela stranačkih zvaničnika o Nenadu Nešiću, kaže SNSD-ov poslanik u Predstavničkom domu Sanja Vulić. Ipak, nema dilemu da će Savjet ministara biti izabran u srijedu.

- Da je po bilo kom pitanju Nenad Nešić sporan, ja vjerujem da bi ove provjere pokazale da on ne treba da bude tu gdje je predložen. Kada je u pitanju glasanje u srijedu mogu vam odgovorno reći da će poslanici SNSD-a podržati novi saziv i da će biti izabran Savjet ministara - ističe Vulićeva.

Nenad Nešić nije želio komentarisati protivljenje njegovom imenovanju. Na sjednici Komisije jasno je dao do znanja da će kao ministar tražiti da se otvore sve skaj aplikacije i da funkcija nikoga neće zaštiti od procesuiranja.

Ako je suditi odgovorima drugih kandidata, novi saziv Savjeta ministara vodiće beskompromisnu borbu protiv korupcije, posvetiće se zaštiti domaće proizvodnje, obnoviće veze sa susjedima, nastaviti evropskim putem.

Zukan Helez, kandidat za ministra odbrane prioritet daje i NATO putu o kojem nema konsenzusa u BiH. Kaže da je to put koji je utaban i da nema povratka.

Kandidat za ministra spoljne trgovine Staša Košarac ponovio je da je Buk Bijela predviđena Okvirnom energetskom strategijom koju su ranije podržali bošnjački ministri i da ne vidi razlog za problematizovanje tog projekta.

Sevlid Hurtić, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice najavio da će od vlasti Republike Srpske tražiti svjedočanstva na tzv. bosanskom jeziku i omogućavanje djeci u oba entiteta da uče nacionalnu grupu predmeta na maternjem jeziku.

- To isto treba riješiti srpskoj djeci u Drvaru i Grahovu koja uče po udžbenici po hravtskom planu i programu, treba svima obezbjediti da uče svoje nacionalne grupe predmeta.

Parlamentarna većina na nivou BiH trenutno ima najmanje 22 poslaničke ruke što je da u srijedu na sjednici Predstavničkog doma PS bude potvrđen izbor novog saziva Savjeta ministara.