latinica  ћирилица
23/01/2023 |  19:36 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Cvijanović u zvaničnoj posjeti Budimpešti: Zahvalni na političkom razumijevanju (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u zvaničnoj je posjeti Mađarskoj. Prvog dana sastala se sa predsjednicom ove zemlje Katalin Novak a na dnevnom redu između ostalog bila je i evropska perspektiva BiH, ekonomska i privredna pitanja. Zaključeno je da Mađarska razumije političku situaciju i prijatelj je zemljama Zapadnog Balkana.
Cvijanović i Novak -
Cvijanović i Novak

Među nekoliko zemalja Evropske unije koje razumiju situaciju u BiH i Zapadnom Balkanu je i Mađarska. Zato cijenimo njen odnos i stav da je dijalog rješenje, a ne pritisci i sankcije, rekla je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović nakon zvaničnog sastanka sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak. To smatra treba da razumiju i ostale zemlje Evropske unije, jer je poručuje strateško opredjeljenje BiH evropske integracije. Zato je kaže želja da EU bude partner kao što to čini Mađarska.

- Vaš prijateljski odnos se duboko cijeni i zahvalni smo za političko razumjevanje koje pokazujete prema cijelom našem prostoru. Danasu u EU ne prepoznajemo previše onih koji razumiju sve procese koji se dešavaju na Zapadnom Balkanu. Za mene djeluje teško shavtljivo i kontraproduktivno da dodijelite status kandidata a onda pozivate na sankcije - naglasila je Cvijanović.

Mađarska želi da evropska perspektiva BiH bude jača, kaže predsjednica ove zemlje Katalin Novak. Zbog političkih i ekonomskih ,ali i bezbjednosnih razloga. Proces pridruživanja BiH, kaže, ne smije biti zaustavljen i nada se da od kandidatskog statusa do punopravnog članstva ne bi trebalo da prođe dugo vremena. Zapadni Balkan smatra, ključ je budućnosti Evrope.

Cvijanović i Novak (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic/)

- Da li će Zapadni Balkan biti u narednim decenijama unutar ili van EU, to će umnogome da utiče i na razvoj EU. Smatram da je mjesto Zapadnog Balkana unutar EU i u tome Mađarska želi da ima ključnu ulogu - rekla je predsjednica Mađarske Katlin Novak.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Razgovaralo se i o ekonomskim i privrednim temama. Zaključak je da je dobra spoljnotrgovinska razmjena između BiH i Mađarske, koja bi ubuduće trebalo da bude poboljšana.

- Brojni ulagači dolaze iz Mađarske. Važno je naglasiti određenu direktnu podršku našim poljoprivrednicima - naglasila je Cvijanović, a Katlin je dodala da dobro odnosi mogu da budu još poboljšani.

Prije sastanka Cvijanovićeva je položila vijenac na spomenik Neznanog junaka. Tokom zvanične posjete Mađarskoj Cvijanovićeva će se sastati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u Sentandreji sa njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.