latinica  ћирилица
23/01/2023 |  20:03 ⇒ 22:54 | Autor: Agencije

Vučić: Rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan, inače ćete se suočiti sa tri stvari (VIDEO)

Svi smo vidjeli verzije francusko-njemačkog plana, a on više nije samo njihov i o tome ćemo tek govoriti, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Vučić je naglasio da se plaši da "niko nije želio da govori o kontekstu, okolnostima i onome sa čim se zaista Srbija suočava".

- U tom prijedlogu nije lako naći bilo šta čime bismo bilo oduševljeni, naprotiv. Velika je nervoza zbog promjena geopolitičkih okolonosti. Evropa je defakto u ratu. Nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu. Sa druge strane, žele da "u svom dvorištu", a Zapadni Balkan i Srbija je "njihovo dvorište", bude onako kako oni hoće - poručio je Vučić.

Vučić je napomenuo da se "postavlja pitanje šta je još doprinijelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika".

- Poslije izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo je do problema za Srbiju. Najprije jer smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji i zbog incidenata koje je Kurti izazivao kako bi isporovocirao Srbiju da ona reaguje kako bi je proglasili krivom. Oni žele sukob kako bi se NATO uključio, a oni izbjegli obavezu da formiraju ZSO - kazao je on.

Naveo je da su izaslanici zapadnih zemalja samo došli da predoče Srbiji svoj plan, bez ikakve konsultacije.

Vučić je potom rekao da zemlji nema napretka u EU, ali ni na drugim poljima ako ne sarađuje u vezi sa novim pregovaračkim okvirom koji su prihvatile sve članice Evropske unije, a koji podrazumijeva i prihvatanje članstva takozvanog Kosova u UN.

Govoreći o nedavnoj posjeti predstavnika Evropske unije, tri najveće članice EU i predstavnika Stejt departmenta Vučić je rekao da su mu rekli da mora da prihvati plan.

- Rečeno je morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen, cijeli pregovarački okvir, suočićete se pod jedan - sa prekidom procesa evropskih integracija. Pod dva - suočićete sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri - sa svim sveobuhvatnim mjerama koje će nanijeti veliku štetu Republici Srbiji. I to mi je još tri puta ponovljeno - rekao je Vučić.

"Srbi su za Zapad dežurni krivci"

U vrijeme premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija do sada je bilo 287 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških, a posljednje je današnje ranjavanje Miljana Delevića koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak, izjavio je Vučić.

Vučić je napomenuo da su se "stranci više zabrinuli zbog toga što je Rada Trajković dva sata sjedila na klupici, nego zbog napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Srbi su za Zapad dežurni krivci, imajući u vidu da Zapad nije ni želio da razumije zašto su Srbi izašli na barikade - istakao je Vučić i dodao da "Priština traži sukob da bi Srbija ušla u sukob sa NATO i da bi izbjegla formiranje ZSO".

"Slijedi velika borba za Zajednicu srpskih opština"

Vučić je poručio da slijedi velika borba za ZSO i da je siguran da će na kraju, pošto je, kako je naglasio, vidio odlučnost Amerikanaca, to u narednim mjesecima biti završeno.

- Kada im kažem da mora prvo da ide ZSO, oni kažu, jeste, ali vidite da to nije realno. Ne znate da li da se uhvatite za glavu i napustite prostoriju. Nikakvi objektivni i racionalni argumenti ne prolaze. Mi želimo kompromis, želimo dijalog, na svakom mjestu, ali je problem u tome da jedna strana može da radi šta hoće i da za to može da bude nagrađena - kazao je Vučić.

"Kada budu isporučeni konačni zahtjevi, o tome će se izjasniti i narod i Narodna skupština i druge državne institucije"

Vučić je naglasio da će Srbija morati da se suoči sa onim što je preneseno od "velike petorke" i da se pokrene razgovor unutar društva.

- Neće odustati, to je bila veoma teška rasprava, u civilizovanim okvirima, ali izuzetno teška i napeta i ja sam shvatio da više niko ne želi da vas čuje. I znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razgovor unutar našeg društva. Bilo bi pitanje nedjelje kada bi bio ukinut bezvizni režim sa EU i ne bi bilo više investicija - rekao je Vučić.

Dodao je da će se, kada budu isporučeni konačni zahtjevi, o tome izjasniti i narod i Narodna skupština i druge državne institucije.

- Pozvaćemo narednih dana sve predstavnike poslaničkih grupa i obavijestiću ih o tome šta se sve traži. Pred nama je težak period i biće nam potrebno mnogo više truda i rada, da bismo to mogli na najbolji način da prevaziđemo. Mislim da je veoma važno da mi želimo mir u regionu, da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo - naveo je predsjednik Srbije.

"Na sjednici Vlade Srbije dogovoreni taktički potezi"

Vučić je saopštio da su na sjednici Vlade Srbije dogovoreni taktički potezi.

- Dogovorili smo taktičke poteze, ko će šta da preuzme na sebe, a u svakom slučaju sačuvaćemo građane Srbije - ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se. Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli - zaključio je Vučić.

"Јa živim za državu"

Komentarišući priče o njegovoj ostavci, Vučić je rekao da on živi za državu i da mu je na prvom mjestu državni interes.

- Јa stvarno ne mislim da je bilo koji čovjek isuviše važan za jednu državu, mi smo svi smrtni. Ovo je, svakako, moj posljednji mandat. Dakle, ja živim za državu i ja sam vojnik države i ono što bude državni interes u određenom trenutku, ja ću to da uradim - rekao je Vučić.