mtel
latinica  ћирилица
24/01/2023 |  07:50 | Autor: TANЈUG

Italija: Uhapšen čovjek koji je pozajmio identitet šefu mafije

Italijanska policija uhapsila je danas na Siciliji Andreu Bonafedea, čovjeka koji je pozajmio svoj identitet jednom od najtraženijih italijanskih šefova mafije, Mateu Mesini Denaru, koji se 30 godina skrivao od zakona sve do prošlonedjeljnog hapšenja u Palermu.
Hapšenje Denara (Foto: EPA-EFE/Igor Petyx) -
Hapšenje Denara (Foto: EPA-EFE/Igor Petyx)

Zahvaljujući Bonafedeu, Mesina Denaro je "mogao da se slobodno kreće Italijom, da izbjegava zakon i da koristi usluge italijanskog državnog zdravstva bez otkrivanja svog pravog identiteta", navodi se u optužnici, prenosi AP.

Italijanski tužioci smatraju da je Bonafede, navodno član Koza nostre, dobio 20.000 evra od Mesine Denara da kupi kuću na zapadu Sicilije koja je služila kao jedno od utočišta za šefa mafije.

Mesina Denaro je uhapšen 16. januara na klinici u Palermu dok je primao hemoterapiju, a tom prilikom je koristio Bonafedeovu ličnu kartu na kojoj je bila zamijenjena fotografija.

Policija je nakon hapšenja pretražila i tri kuće u kojima se šef mafije skrivao posljednjih mjeseci i pronašla račune iz luksuznih restorana, nakit i filmske plakate, izmedju ostalog, i iz filmova "Kum" i "DŽoker."

Mesina Denaro je u odstustvu osuđen na višestruku doživotnu robiju, a smatra se da je bio jedan od organizatora serije bombaških napada 1992. godine u Italiji.

U jednom od njih stradao je i čuveni italijanski sudija Đovani Falkone.