latinica  ћирилица
24/01/2023 |  08:34 ⇒ 25/01/2023 | 13:22 | Autor: TANЈUG

Sutra počinje Kustendorf

Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje sutra na Mećavniku na Mokroj Gori, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću organizatora festivala.
Kustendorf 2023 (Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org) -
Kustendorf 2023 (Foto: kustendorf-filmandmusicfestival.org)

U takmičarskom dijelu programa festivala Kustendorf, pod sloganom "Umjetnost iznad svega", biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Za 16. Kustendorf"bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

U takmičarskom dijelu naći će se filmovi "Više od života" Aleksandre Lazarovski, "Krotki" Јovana Dimoskog i "Fitnes DŽim" Ognjena Isailovića iz Srbije.

Među izabranim filmovima su "Afrikat" Ane Đimesi iz Mađarske, "Elektrobugi", Valerije Kuznjecove iz Rusije, "Kaseta" Timura Murodova iz Uzbekistana, "Majčina zemlja" čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te "Na Kserksovom tronu" Evi Kalojiropolu iz Grčke.

U borbi za najbolji film Kustendorfa su i "Obredi" Damjana Vondrašeka iz Češke, "Pismo svinji" Tala Kantora iz Izraela, "Povjetarac" Hamidreze Gosemi iz Irana, "Putnici, pažnja" Mareka Moučka iz Slovačke, "Snijeg u septembru" Dulma Purev Očira iz Mongolije i "Talponi" Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini "Savremene tendencije" Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala "Drvo života" biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske cjeline "Retrospektiva velikana" biće prikazan film "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, kao i film Čarlija Čaplina "Parižanka" koji ove godine obilježava 100 godina od premijere.

Kustendorf, čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta, te druge ugledne goste iz svijeta filma.

Autori odabrani za takmičenje učestvovaće u radionicama sa poznatim režiserima i u drugim programima festivala.

Kustendorf ima nekomercijalni karakter i održava se svake godine u januaru.

Kusturica je izjavio da festival ostaje posvećen ideji pretvaranja životnih utopija u realnost i da su mozgovi mladih i starih "sveto jedinstvo", te da će dobri filmovi biti "kao pobjedničke zastave koje nam često hvataju pogled
i ubrzavaju otkucaje srca".

Istaknuti gosti Kustendorfa do sada su bili Paolo Sorentino, Met Dilon, Lav Dijaz, Nikita Mihalkov, DŽoni Dep, Žak Odjar, DŽim DŽarmuš, Odri Totu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Ruben Estlund, Aleksej Balabanov, Andrej Kočalovski, Mateo Garone, Berenis Beho i brojni drugi.

Kustendorf slavi takozvani autorski bioskop, ali i lokalnu kulturu i gastronomiju i predstavlja jedinstven festival u svijetu.

Festival je postao simbol umjetničke vizije Kusturice - antiglobalne i antiholivudske - a ulice Drvengrada dobile su nazive po njegovim idolima, između ostalih po Dijegu Maradoni, Če Gevari, Bergmanu i Brusu Liju.

Mokra Gora je na sjednici Svjetske turističke organizacije pri UN u Madridu proglašena najboljim turističkim selom u svijetu. Međavnik ili Drvengrad pretvoren je u selo iz bajke, sa bajkovitim pejzažom srpskih planina.