latinica  ћирилица
24/01/2023 |  08:45 ⇒ 10:58 | Autor: RTRS

Anđelković: Srbija pod pritiskom, ali ne smije da poklekne (VIDEO)

Srbija je pod značajnim pritiskom, većim nego u ranijim razdobljima. Ne smije da uđe u otvorenu konfrontaciju sa zemljama Zapada, ali ni da popusti, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković za RTRS.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je ocijenio da zemlje EU ne mogu da uvedu sankcije Beogradu zbog nepriznavanja tzv. Kosova jer nisu ni sve zemlje EU priznale samoproglašenu nezavisnost.

- Dok god Španija, Slovačka i čitav niz zemalja članica ne priznaju samoproglašeno Kosovo, ne može politika sankcija biti nešto iza čega stoji čitava EU. Ovdje se prije radi o iznošenju stavova pojedinih članica EU koji bi trebalo da parališe Beograd. Zato je bitno da budemo smireni, odmjereni, ali da ne pokleknemo - poručio je Anđelković.

On je naglasio da EU, kao ni tzv. Kosovo, ne poštuju Briselski sporazum iz 2013. o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM i da formiranje Zajednice ne podrazumijeva priznavanje samoproglašenog Kosova od strane Srbije.

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske zbog, kako je navedeno, "secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obilježavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim", Anđelković je rekao da je to papir pun laži i da je sama priča da Republika Srpska ruši BiH besmislena, jer Srpska i njeno rukovodstvo podržavaju Dejtonski sporazum i nisu prijetnja BiH.