latinica  ћирилица
24/01/2023 |  10:06 | Autor: SRNA

Modiljani - veliki slikar i skulptor

Amadeo Klemente Modiljani /1884- 1920/, veliki italijanski slikar jevrejskog porijekla, preminuo je 24. januara 1920. godine.
Amadeo Modiljani (Foto: EPA/FILIP SINGER) -
Amadeo Modiljani (Foto: EPA/FILIP SINGER)

Modiljani je kao mlad obolio od tifusa, a nakon oporavka omogućeno mu je da napusti školu i pohađa satove crtanja i slikanja u Umjetničkoj akademiji u Livornu.

Godine 1906. Modiljani odlazi u Pariz gdje upoznaje njemačkog umjetnika Meidnera koji opisuje Modiljnija kao "posljednjeg pravog boema".

U tom periodu Modiljani izrađuje uglavnom kamene skulpture inspirisane afričkom umjetnošću.

Godine 1910. Modiljani upoznaje čuvenu rusku pjesnkinju Anu Ahmatovu, sa kojom je imao burnu aferu. Nakon toga, on upoznaje Beatris Hejstings, mladu englesku novinarku, koja mu je bila model.

Modiljani u slikarstvu prelazi na ekspresionistički stil portretisanja. Lice i vrat na slikama su izduženi, linije su savijene, često se ne vide zjenice u očima, usne su sitne. U tim djelima osjeća se blaga ironija.

Godine 1916. Modiljani je upoznao poljskog pjesnika Leopolda Zborovskog i njegovu ženu Anu, sa kojima se sprijateljio započevši veliku seriju izrazito erotičnih aktova.

U proljeće Modiljani bježi u Nicu, nakon što su Pariz okupirali Nijemci. Tamo nastaje najveći broj njegovih djela koja će kasnije postati najcjenjenija i najskuplja.

Dan nakon Modiljanijeve smrti, njegova supruga Žana počinila je samoubistvo, skočivši iz stana svojih roditelja na petom spratu. Sahranjeni su zajedno na pariškom groblju.