latinica  ћирилица
24/01/2023 |  10:09 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Žanka Stokić - nezaboravna "Gospođa ministarka"

Velika srpska pozorišna glumica Živana Stokić – Žanka /1887-1947/, poznata po tumačenju likova iz dijela Branislava Nušića, rođena je 24. januara 1887. godine.
Žanka Stokić - Foto: Wikipedia
Žanka StokićFoto: Wikipedia

Žanka se sa 14 godina udala za jednog zaječarskog abadžiju. Međutim, "pobjegla" je sa pozorišnom trupom.

Muž je prvi put uspio da je /batinama/ vrati kući, ali je drugi put mladu Žanku uzeo u zaštitu glumac Aca Gavrilović, koji je kasnije postao njena velika ljubav.

Njene zapaženije uloge su Toaneta u "Uobraženom bolesniku", Dorina u "Tartifu", Nera u "Podvali", Stana u "Stanoju Glavašu".

Ali, Žanka je posebno briljirala u Nušićevim djelima kao Sarka u "Ožalošćenoj porodici", Јuliška u "Putu oko svijeta", Mica u "Vlasti" i Živka u "Gospođi ministarki".

Žanka je za četvrt vijeka umjetničkog rada doživjela razna priznanja.

Ostalo je zapisano da je od deset časova prije podne do dva po podne primala čestitke u skadarlijskoj kafani "Dva jelena".

Pokloni su bili neobični, pa je, između ostalog, dobila obveznice ratne odštete, džak sa dvije hiljade "stoparaca", kučence u korpi od cvijeća. Predato joj je i 160.000 dinara u gotovom novcu.

Živjela je okružena svojim psima i kanarincima, a ni bolesna nije odbila da kumuje mečićima u zoo-vrtu.

Žanka je imala problem sa dijabetesom i nabavkom insulina. Zato je tokom rata učestvovala u pozorištima "Veseljaci" i "Centrali za humor" u programima Radio Beograda koji je bio pod njemačkom upravom... Te emisije su išle nakon čitanja vijesti i objava njemačkog komandanta grada, zbog čega ju je kasnije komunistička vlast teretila.

Žanka je izvedena pred Sud za suđenje zločina i prestupa protiv nacionalne časti 3. februara 1945. godine. Poslije dužeg vijećanja, osuđena je na osam godina gubitka nacionalne časti. Nije imala branioca, čak ni po službenoj dužnosti.

Kazna je bila i društveno koristan rad i određeno joj je da čisti ulice.

U molbi za pomilovanje, dvije godine kasnije, navela je da je tokom rata krila u svom stanu Koču Popovića i Samuila Pijade /brata od strica Moše Pijade/, te porodicu Flore.

Ministar pravosuđa Srbije Dušan Bratić predložio je da se kazna smanji, iznoseći, između ostalog, da je "optužena već godinama bezopasna po društvo".

U ljeto 1947. godine posjetio ju je velik srpski glumac i kolega Milivoje Živanović i saopštio - da joj je sve oprošteno.

Žanka Stokić preminula je 1947. godine.