latinica  ћирилица
24/01/2023 |  11:19 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Cvijanović: Zahvalnost Mađarskoj za razumijevanje pitanja koja opterećuju BiH i Balkan (VIDEO)

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović sastala se danas sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Željka Cvijanović - Viktor Orban - Foto: RTRS
Željka Cvijanović - Viktor OrbanFoto: RTRS

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, ocijenjeno je da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i izražena nada da će dobri bilateralni odnosi biti temelj za dalje jačanje privredne, kao i drugih vidova saradnje. 

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Nakon sastanka, Cvijanovićeva je izjavila za RTRS da je zadovoljna posjetom, izrazivši zahvalnost Orbanu i Mađarskoj za podršku i dobre prijateljske odnose.

Ona je navela da je sa Orbanom razgovarala o zajedničkim projektima, među kojima je i projekat podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj te podrška preduzećima za poslovanje u BiH.

Ona je navela da je oko 800 poljoprivrednika apliciralo za sredstva za subvencionisanje prilikom kupovine priključaka, opreme i alata.

- Ulazimo u godinu u kojoj bi trebalo da se gradi solarna elektrana u Trebinju kao jedan od simbola našeg zajedničkog odnosa, odnosno zajedništva prema energetici, privredi i drugim oblastima saradnje - navela je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost Mađarskoj za razumijevanje pitanja koja opterećuju BiH i čitav Balkan.

- Znamo da možemo računati na Mađarsku kao prijatelja i partnera koji ima političko razumijevanje za situaciju - rekla je Cvijanovićeva.

U okviru posjete Mađarskoj, Cvijanovićeva se danas u Sentandreji sastala sa njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom i posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)