latinica  ћирилица
24/01/2023 |  12:08 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Zdravstveno stanje generala Mladića nepromijenjeno

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je nepromijenjeno, kao i postupanje Haga, sa kojim porodica mora da se "rve" kako bi dobila kompletnu medicinsku dokumentaciju, od čega zavisi i poseta lekara, rekao je generalov sin Darko Mladić.
Ratko Mladić -
Ratko Mladić

- Majka se upravo vratila u nedjelju uveče, bila je u posjeti kod njega. Generalovo zdravstvnoe stanje je u proteklih par mjeseci manje –više isto, nema nekih promjena - kaže Darko Mladić.

On očekuje da bi u februaru generala Mladića mogli da posjete još jedan ili dva srpska ljekara, ali napominje da to zavisi i od toga da li će iz Haga stići izvještaji "koji nikako ne stižu".

Darko Mladić navodi da general Mladić, koji se nalazi u pritvoru Mehanizma za međunarodne krivične sudove /Mehanizam/ u Sheveningenu, i dalje ima sve zdravstvene tegobe koje je imao i ranije, ali da je nešto bolja situacija nego u avgustu septembru i oktobru, kada je bilo kritično.

- Od tada je nešto bolje, bar u komunikaciji, ali i dalje sve tegobe koje je imao, ima ih i dalje, a mi i dalje ne dobijamo kompletnu dokumentaciju koju je trebalo da dobijemo. Stalno je ista muka sa papirima. Krije se od nas trenutno stanje, informacije uvijek dobijamo s kašnjenjem - ističe Darko Mladić.

On objašnjava da je porodica stalno u komunikaciji s medicinskom službom Mehanizma, ali da oni odgovaraju samo predsjedniku suda i porodica ne vidi kako bi mogla da utiče da joj se medicinski izvještaji dostavljaju redovno i kompletirani, a ne da moraju da se bore za svaki dokument.

- Oni bi morali drugačije da se ponašaju, da nam dostavljaju dokumenta onako kako se kreiraju. Međutim, od početka od kad je general tamo do danas, kriju se od porodice i generala dokumenti i dostavljaju se s velikim kašnjenjem pa stalno moramo da se borimo za to bukvalno na dnevnom nivou da bi dobili potrebna dokumenta - kaže Darko Mladić.

Kada je riječ o sudskom procesu, Darko Mladić podsjeća da se radi na reviziji drugostepene presude.

- To je dosta složen proces koji zahtjeva puno resursa koje mi nemamo na raspolaganju - kaže Darko Mladić.

General Mladić je, između ostalog, pretrpio nekoliko moždanih udara i ima kardioloških problema, a zbog problema sa plućima je u vrlo teškom stanju bio smješten u bolnicu i utvrđeno mu je dodatno slabljenje srca.

Haški tribunal osudio je u novembru 2017. godine generala Mladića na doživotni zatvor, zbog optužbi da je počinio ratne zločine za vrijeme rata u BiH.

Nasljednik Tribunala, Međunarodni mehanizam za krivične sudove, tu je presudu potvrdio juna 2021. godine uz izdvojeno mišljenje predsjedavajuće sudskog vijeća sudije Priske Matimba Nijambe, koja je izrazila stav da se postupak protiv Mladića mora voditi iz početka.

Sve vrijeme, od hapšenja u Srbiji 2011. godine do danas on se nalazi u pritvoru u Sheveningenu.