latinica  ћирилица
24/01/2023 |  13:57 ⇒ 14:44 | Autor: TANЈUG

Učenici u Hrvatskoj uče da u BiH žive samo Bošnjaci

Učenici četvrtog razreda u 80 hrvatskih škola, koje u nastavi koriste udžbenike čiji je izdavač Profil Kletau namenjen za predmet prirode i društva, uče pogrešno da u BiH ne žive tri konstitutivna naroda, već samo Bošnjaci i Bošnjakinje, piše danas zagrebački Večernji list.
Udžbenici, ilustracija (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR) -
Udžbenici, ilustracija (Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR)

Udžbenik "Nina i Tino" potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Јasminka Pižtola, Lidija Prpić i Željka Zagorac.

Sporni radni udžbenik u upotrebi je, navodi se, od školske 2021./2022. godine, a dio je serijala "Nina i Tino" koji je počeo da se primjenjuje u razrednoj nastavi za vrijeme eksperimentalne Škole za život.

List piše da, na primjer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku “Priroda, društvo i ja“ čiji je izdavač "Alfa" za isti razred u istom predmetu učenici uče susjedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susjednoj zemlji.

Na propust upozorio list, nakon što se redakciji obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po pomenutom udžbeniku.
Otac je pozvao reakciju Večernjeg pošto je na pitanje učiteljice odgovorio tačno, a ona ga je ispravila na način kako to pogrešno piše u udžbeniku.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovanje i drugih roditelja, upozorio je otac djeteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče djeca u Hrvatskoj.