latinica  ћирилица
24/01/2023 |  14:13 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Hrvatska uvodi novi sistem naplate putarine

Novi elektronski sistem naplate putarine u Hrvatskoj biće u funkciji najranije krajem 2024. godine, najavili su iz hrvatskog Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Autoput, ilustracija (Foto: EPA/Zoltan Balogh) -
Autoput, ilustracija (Foto: EPA/Zoltan Balogh)

Naime, Hrvatska je, kako navodi portal Indeks, kao država članica EU obavezna je svoj nacionalni propis koji uređuje područje naknada koje se naplaćuju za korištenje određenih infrastruktura za vozila uskladiti s Direktivom 2022/362 do 25. marta 2024. godine. Vlada je to upisala i u Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), kojim je predviđeno i finansiranje projekta "Elektronskom sistema naplate putarine".

Najavljuju da će se zakonom isključiti mogućnost da se korištenje auto-puta plati u gotovini, što će posljedično smanjiti operativne troškove naplate putarine.

Sva teretna vozila i motocikli imaće obavezu korištenja uređaja u vozilu za plaćanje putarine. Laka vozila do 3,5 tona nosivosti imaće mogućnost odabrati između korištenja uređaja u vozilu za elektronsku naplatu putarine i prijave u sistem naplate putarine za automatsko prepoznavanje registarskih pločica - najavljuje se u obrascu.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković već neko vrijeme najavljuje uvođenje novog, elektronskog sistema naplate putarine, za što je novac obezbijeđen u NPOO-u, a čija se vrijednost procjenjuje na nešto više od 66 miliona evra.

- Sistem će biti beskontaktni, koji se temelji na kombinaciji dvije savremene tehnologije, a naplata bi trebala biti preko novijeg ENC uređaja i automatskog sistema čitanja tablica, dakle u obliku elektronske vinjete i plaćanja bez zaustavljanja. Postojeće naplatne stanice biće uklonjene, više neće biti rampi i velikih gužvi na njima. Tako bi sve trebalo biti brže. Na primjer, ručna naplata ima kapacitet od oko 200 vozila po satu, a novi sistem omogućuje prolaz i do 3.000 vozila - rekao je Butković u intervjuu objavljenom početkom ovoga mjeseca u Večernjem listu.