latinica  ћирилица
24/01/2023 |  14:48 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

RiTE "Gacko" isključena sa mreže zbog lošeg kvaliteta uglja usljed padavina

Rudnik i termoelektrana "Gacko" isključena je sa mreže zbog lošeg kvaliteta uglja usljed obilne kiše koja je pale na deponiju uglja, a ne zbog njegovog nedostatka, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u "Elektroprivredi Republike Srpske" Ivan Koprivica.
RiTE Gacko - Foto: RTRS
RiTE GackoFoto: RTRS

Koprivica je naveo da se očekuje da će se Termoelektrana "Gacko" sutra oko ponoći vrati na mrežu.

- Termoelektrana "Gacko" nije ispala zbog nedostatka uglja, nego zbog lošeg kvaliteta uglja zbog ogromne količine kiše koja je pala na ugalj koji se nalazi na deponiji - pojasnio je Koprivica.

On je dodao da na deponiji ima između 30.000 i 40.000 tona uglja i da je zbog velike vlažnosti lošeg kvaliteta.

- Kako smo morali da trošimo velike količine mazuta za dogrijavanje tog uglja, odlučili smo da je u periodu velikih voda, kad imamo dovoljno energije sa hidrolektrana, isplativije da Termoelektrana `Gacko` zaustavi rad na nekoliko dana da riješi druge probleme na elektrani, kao što je čišćenje kotla - rekao je Koprivica.

On je napomenuo da se to dešava svake godine kad su periodi velikih padavina.

- Ugalj je takvog kvaliteta da svaki procenat vlage smanjuje kaloričnu moć uglja i direktno se odražava na kvalitet i rad termoelektrane - rekao je Koprivica.

Narodni poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je danas na konferenciji za novinare u Trebinju da je Rudnik i Termoelektrana Gacko prestao sa radom zbog nedostatka uglja, čime je nanesena velika šteta, navodeći "da se srušilo jalovište".

On je reklao i da od uprave "Elektroprivrede Republike Srpske" očekuje odgovore zašto je nestalo uglja, kakva je šteta i kakve su sankcije za rukovodstvo preduzeća RiTE "Gacko".