latinica  ћирилица
24/01/2023 |  15:11 ⇒ 22:32 | Autor: RTRS

Dodik: Podrška Srbiji; Vučić jedini uspio da pitanje KiM vrati u fokus (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u našoj emisiji Aktuelno da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosmeta iz jedne gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

- Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbijeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim - istakao je Dodik.

S druge strane, kaže on razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji kako ističe, prihvataju Kosovo ide zatim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.

- Zato danas Srbe tretiraju na sjeveru Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspijevaju neke stvari da riješe, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto htjeli da završe, s prijetnjama, kako oni to jedino znaju - kaže Dodik u emisiji Aktuelno.

Dodaje i da su  pojačane prijetnje od strane Zapada i vidi se ojačana pozicija Njemačke.

- Njemačke koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo - rekao je Dodik.

Dodik navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

- Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice - kaže Dodik.

Ponovio je da bi posljedice mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

- Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, "ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno". A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno - naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko - njemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.

Takođe, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

- Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu - kazao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

- Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspiju, šta njima smeta Kosmeta, zašto Nijemcima smeta Kosmet?!

Kada se govri o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosmeta.

- To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvaće se Zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome - zaključuje Dodik.

Cijeli razgovor sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom možete pogledati i OVDЈE.