latinica  ћирилица
24/01/2023 |  16:18 ⇒ 18:10 | Autor: sputniknews.com

Uklanjanje iskliznulih cisterni u Subotici u toku dana, biće evakuisano područje oko akcidenta

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je danas da na cisternama koje su iskočile iz kolosijeka u Subotici nema oštećenja i da se očekuje da u toku dana budu uklonjene, a da će tokom akcije uklanjanja područje oko akcidenta biti evakuisano.
Tri vagona-cisterne pune propana iskliznula su sa šina u Subotici (Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ) -
Tri vagona-cisterne pune propana iskliznula su sa šina u Subotici (Foto: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ)

- Održali smo štab za vanrednu situaciju. Donijeli smo naredbu da kada dođe do vraćanja nagnute cisterne na točkove, sat vremena prije izvođenja operacije bude izvršena evakuacija tog područja, prečnika od 200 metara - rekao je Bakić.

Kako naglašava, u okolini su banka i škola, i dodaje da Grad ne želi da ni u jednom trenutku dođe u pitanje bezbjednost građana.

- Sadržaj u cisternama je propilen, vrlo zapaljiva materija, međutim bezbjednost građana Subotice nije dovedena u pitanje nijednog momenta, slučaj je pod kontrolom. Očekujemo u toku dana dolazak šinske dizalice koja će da vrati ovu nagnutu na točkove. Trenutno se na mjestu događaja nalaze tri cisterne, ostali dio kompozicije je uklonjen - istakao je Bakić.

Bakić dodaje da se dvije cisterne nalaze na točkovima, dok se jedna nagnula pod uglom od 45 stepeni.

- Akcident se dogodio nažalost u ranim jutarnjim satima jutros oko 1.30 časova. U 1.35 časova je prijavljen nadležnim službama. Sve službe su na terenu, uviđaj je u toku. Da vidimo šta je uzrok akcidenta - naglašava Bakić.

Bakić navodi da na cisternama nema oštećenja i da su svi ventili ispravni, tako da nema curenja.

Kako su ranije danas saopštile Infrastrukture železnica Srbije, u željezničkoj stanici Subotica Teretna, noćas oko pola dva, iz sastava teretnog voza sa kolosijeka su iskliznule tri cisterne.

Dodali su da su dvije cisterne iskliznule sa po jednim obrtnim postoljem, a jedna cisterna sa dva obrtna postolja.

O iskliznuću su, kako preciziraju u saopštenju, odmah obaviješteni predstavnici MUP-a Srbije i Vatrogasne službe, čije se ekipe nalaze na licu mjesta.

Kako navode iz Infrastrukture železnice Srbije, "iskliznule cisterne nisu oštećene, iz njih nema nikakvih curenja i nema nikakve opasnosti po ljude, imovinu i životnu sredinu", a željeznički saobraćaj između putničke i teretne stanice Subotica ponovo je uspostavljen u 10.50 časova, prenio je Tanjug.