latinica  ћирилица
24/01/2023 |  17:54 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Nikšić: Nisam učestvovao u predlaganju kandidata za ambasadore, to je nadležnost Predsjedništva BiH

Lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se svojoj Fejsbuk stranici povodom informacije o prijedlozima za ambasadore BiH koje je sačinio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.
Nermin Nikšić - Foto: RTRS
Nermin NikšićFoto: RTRS

Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti: 

Od sinoć sam zatrpan porukama i pozivima medija, građana, a posebno članica i članova SDP-a BiH. Razlog je objavljeni spisak kandidata za ambasadorske pozicije koje je u proceduru uputio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Interesantno je kako nisam vidio podatke o prijedlozima druga dva člana Predsjedništva BiH. Nisam u prilici svima odgovoriti, a dužan sam dati određena objašnjenja. Tim prije što sam dobio niz poruka, upita među kojima se mogu jasno razaznati oni koji su dobronamjerni, od onih koji to nisu.

Ove posljednje ću razočarati jer ni na koji način ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora.

Naime, isključivu nadležnost za imenovanje ambasadora ima Predsjedništvo BiH.

Dok pišem status vidim da su pojedini mediji objavili o navodno hitnom sastanku rukovodstva SDP-a tim povodom. Nikakvog hitnog sastanka nije bilo, već ranije planirana i zakazana sjednica Kolegija oko potvrđivanja kandidata za potpredsjednika Federacije.

Naravno da sam članovima kolegija odgovorio na pitanja koja su tema i ovog statusa. Naša zemlja prolazi kroz jako turbulentan period i dosadašnja diplomatska mreža je pokazala kako nije u stanju odgovoriti potrebama i međunarodnim interesima BiH.

Želim vjerovati, a poznavajući Denisa Bećirovića mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za BiH i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo.

Kao i uvijek u svakoj kadrovskoj ukrštenici ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima.

Јa, kao i većina građana, imam svoj sud, o prijedlozima, ali želim još jednom ponoviti kako je to nadležnost članova Predsjedništva.

Da budem potpuno jasan, kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konsultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore.

Na kraju, želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj BiH, članici EU i NATO-a, zemlji koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj.