latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:22 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Konferencija o dislipidemijama i aterosklerotskim kardiovaskularnim bolestima

Udruženje za aterosklerozu i kardiovaskularna istraživanja Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem kardiologa Republike Srpske organizuje konferenciju o dislipidemijama i aterosklerotskim kardiovaskularnim bolestima.
Konferencija o dislipidemijama i aterosklerotskim kardiovaskularnim bolestima - Foto: RTRS
Konferencija o dislipidemijama i aterosklerotskim kardiovaskularnim bolestimaFoto: RTRS

Dvodnevna konferencija na Medicinskom fakultetu otvorena je danas.

Osnovni cilj, pojašnjava struka, jeste okupiti na jednom mjestu kliničare-istraživače iz cijele regije, kako bi se tokom ova dva dana konferencije predstavili rezutati najnovijih kliničkih istraživanja i prakse, kao i dalje smjernice u liječenju ovih sve učestalijih oboljenja.

- U saradnji sa Medicinskim fakultetom i uz podršku Fonda za zdravstvo Republike Srpske uspjeli smo da prvi u regionu uvedemo najsavremeniju terapiju za liječenje poremećaja metabolizma masti, što za naše pacijente znači drastično smanjenje rizika od novog događaja i smanjenje rizika od umiranja - rekla je Tamara Kovačević Preradović, predsjednica Udruženja kardiologa Republike Srpske.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci istakao je da se radi o konferenciji na kojoj je govoreno o najčešćim oboljenjima, od kojih, kako navodi, 30 do 40 odsto stanovništva širom Evrope umire.

- To naravno ne isključuje ni naš region koji je takođe značajno pogođen - jasan je Škrbić.

Duško Vulić, koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Republike Srpske naglasio je kao bitnost skupa činjenicu da će tokom dvodnevnog predavanja problem dislipidemije, povišene masnoće u krvi, biti sagledan sa svih aspekata.