latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:54 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Srbija pred teškim odlukama zbog Kosmeta

Zbog Kosmeta, Srbija je pod nikad većim pritiskom Zapada, saopštio je to javnosti njen predsjednik Aleksandar Vučić.
Beograd (Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs) -
Beograd (Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs)

Njemačko-francuski plan za Kosmet postao je pregovarački okvir za Srbiju, jer su ga prihvatile sve članice Evropske unije.

Ako Srbija ne prihvati plan suočiće se sa teškim posljedicama. Pred državom su teške odluke.

Sve je izvjesnije da će o ovom pitanju raspravljati i Skupština Srbije.

Velika "petorka" Srbiji nije ostavila mnogo mogućnosti izbora. Na sastanku sa Aleksandrom Vučićem odmah su tražili da Srbija prihvati plan. Ako ga odbije, zaprijetili su da će se suočiti sa teškim posljedicama i prekidom evrointegracija i investicija.

- Suočićete se sa prekidom procesa evropskih integracija, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija, kao i sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti veliku štetu Srbiji - rekao je Vučić.

Srbija je u teškoj poziciji. Јer kada "petorka" govori o prekidu evrointegracija i investicija, u Vladi kažu, da ne prijete praznom puškom. Postoji mogućnost da hiljade ljudi ostanu bez posla, a ekonomski oslabljena neće moći nikog da zaštiti.

- Mi moramo biti veoma oprezni, ne smijemo doći u tu situaciju da zbog neke reakcije, koja možda jeste opravdana na emotivnom planu, mi dobijemo kao rezultat za godinu dana malu, slabu, ekonomski devastiranu Srbiju koja neće biti u mogućnosti da zaštiti niti svoje građane, niti naše sunarodnike bilo gdje u regionu - dodao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović.

Pred Srbijom je početak druge vrste pregovora, smatraju diplomate. Prioritet dobijaju geopolitička i geostrateška pitanja, a jedino što je moguće da garantuje mir i stabilnost i zatvaranje interesa jedne i druge strane je kompromisno rješenje, ocjenjuje bivši diplomata Zoran Milivojević.

- U tom kompromisu vidim činjenicu da u stvari se ulazi u pregovore, dakle ima elemenata ultimatuma, ali ipak ulazimo u pregovore, da je to konačno ultimatum ne bi bilo pregovora, sasvim je jasno – bilo bi uzmi ili ostavi - kaže Milivojević.

Slijedi velika borba za Zajednicu srpskih opština dogovorenu još prije 10 godina. Analitičari ocjenjuju da je ključno insistirati na njenom formiranju prije bilo kakvih novih pregovora, i to ne smije biti kompenzacija za promjenu statusa Kosova.

- Nikako ne smijemo da prihvatimo manipulativnu igru da nam daju Zajednicu kao neku vrstu novog ustupka – to je stari ustupak i taj ustupak mi ne smijemo da platimo time što bi počeli da se ponašamo prema Kosovu kao da je država - rekao je analitičar Dragomir Anđelković.

Pozivajući na jedinstvo, Aleksadar Vučić kaže da na razgovorima s "petorkom" ništa nije potpisano. U narednim danima Vučić će razgovarati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, potvrdio je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, na sastancima sa evropskim zvaničnicima u Briselu.