latinica  ћирилица
24/01/2023 |  18:59 ⇒ 19:25 | Autor: RTRS

Vujadinović: Studenti Srpske su u Srbiji svoji na svome

Studenti Republike Srpske su u matici svoji na svome, poručio je Milimir Vujadinović, zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.
Milimir Vujadinović - Foto: RTRS
Milimir VujadinovićFoto: RTRS

Vujadinović je Narodnoj skupštini Srbije primio predstavnike Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji – Novi Sad.

Predsjednik Udruženja Dejan Pudar naglasio je da u Novom Sadu i Beogradu studira preko 16.000 studenata iz Republike Srpske, od kojih su njih 10.000 članovi Uruženja, objavljeno je na Internet stranici Narodne skupštine Srbije.

Istakao je da veliki problem predstavlja što čak 75 odsto studenata iz Republike Srpske studira u ta dva grada u matici, od kojih se veoma mali broj njih vrati u Republiku Srpsku.

Vujadinović se saglasio sa sagovornikom da je od izuzetnog značaja raditi na rješavanju tog problema, a da je to jedino moguće kroz aktivno uključivanje mladih u društvene i političke tokove, objavljeno je na internet stranici Narodne skupštine Srbije.

Vujadinović je istakao da veliku priliku za prevazilaženje tog problema treba da vide u projektu "Otvoreni Balkan" koji, između ostalog, ima za cilj da unaprijedi i olakša razmjenu studenata.

- Cilj treba da bude da se studenti i Republike Srpske osjećaju u matici, kao svoji na svome, ali da se veći broj njih po završetku studija vrati i uključi u politički i društveni sistem Republike Srpske. U tom procesu izuzetno je važno izgraditi i dobru putnu infrastrukturu, kako bi se ljudima olakšalo funkinisanje na relaciji Republika Srpska-Repiublika Srbija, što je takođe jedan od ciljeva inicijative "Otvoreni Balkan" - naglasio je Vujadinović.

Studenti su zamjeniku predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i narodnoj poslanici Neveni Đurić, koja je prisustvovala sastanku, uputili poziv za učešće na Konferenciji Most, koja će u martu ove godine biti održana na Zlatiboru, gdje bi mogli da govore o primjerima dobre prakse i rezultatima projekta "Otvoreni Balkan".

Tema sastanka bila je i procedura dobijanja državljanstva Republike Srbije, povodom koje su studenti iznijeli zapažanja da se, iako je ona u Srbiji brža nego u mnogim evropskim zemaljama, suočavaju sa nešto dužim vremenskom periodom u kojoj se to pravo ostvaruje.