latinica  ћирилица
24/01/2023 |  20:55 ⇒ 20:56 | Autor: SRNA

Minić: Proizvodnja hrane ima prioritet, povećan broj korisnika podsticaja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je večeras da proizvodnja hrane ima prioritet u Srpskoj i pri raspodjeli rekordnog agrarnog budžeta od 180 miliona KM za ovu godinu išlo se na povećanje broja korisnika podsticajnih sredstava.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Minić je najavio da će u narednih sedam do deset dana biti objavljen pravilnik o podsticajima.

- Kada je riječ o donjim limitima, u prioritet smo stavili sve naše poljoprivredne proizvođače koji žive iznad 600 metara nadmorske visine i oni će imati 10 odsto više i kada je u pitanju i kapitalna ulaganja i sve ono što propisuje pravilnik - rekao je Minić za ATV.

Govoreći o gornjim limitima, Minić je naveo da je napravljen prijedlog da svi oni koji se vode kao nekomercijalni da za njih limit bude 50.000 KM, za komercijalne 100.000 KM, a za one koji su registrovani kao DOO koji proizvode tržišne viškove planirano je da taj limit bude podignut na 200.000 KM.

Minić je naveo da je cilj i kod gornjih i donjih limita da se poveća broj korisnika podsticajnih sredstava Vlade Srpske, da se zadrže ljudi na selu, da mogu opstati u svojoj proizvodnji, a ovi limiti od 200.000 KM da se ne koči zamajac razvoja poljoprivrede u Srpskoj.

On je naveo da će, prema prognozama, biti od 6.000 do 8.000 više korisnika sredstava, što će biti nekih oko 30.000, što je povećanje više od 25 odsto.

Kada je riječ o nafti, Minić je rekao da je planirano da taj podsticaj bude 0,75 KM po litru goriva, a bio je 0,50 KM.

On je rekao da je u prošloj godini za naftu bilo izdvojeno oko osam miliona KM, a dok će ove godine biti 13 miliona KM.

- Nastojali smo da pratimo kako da dobijemo što veću efektivnost tih sredstava i da na taj način imamo sigurnu proizvodnju u Republici Srpskoj. Nadam se da će ovo biti stabilna godina zato što imamo dovoljno sredstava da ispratimo sve nužne potrebe - rekao je Minić.

On je istakao da je na jednoj od sjednica Vlade Republike Srpske razgovarano je i o tome da se maksimalno prilagodi dinamika isplate podsticajnih sredstava.

- Planiramo u ovoj godini ići sa zakonskim rješenjima kada je riječ zakon o poljoprivredi i podsticajima, što će sigurno dati jedan osnov našim popoljprivednim proizvođačima da se pojave pred kreditorima i drugim međunardonim organizacijama, gdje će tačno znati da će postojati određene subvencije i podsticaji iz kojih će moći da servisiraju kreditne obaveze ili da pokrivaju dio ulaganja - rekao je Minić.