latinica  ћирилица
25/01/2023 |  07:57 ⇒ 08:39 | Autor: RTS

Havarija u Kolubari zbog klizišta

U kopu Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera.
Kolubara havarija (foto:TANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs) -
Kolubara havarija (foto:TANJUG/ MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović poslije obilaska kopa istakla je da neće biti ugroženo snabdijevanje strujom Lazarevca i okolnih mjesta. Trafo stanica nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda da i ona ne bude ugrožena, rekla je Đedovićeva.

U Rudarskom basenu Kolubara noćas je došlo do havarije na polju E u kojoj nije bilo povrijeđenih, niti većeg oštećenja na opremi, izjavila je Đedovićeva nakon obilaska kopa.

- Došlo je do havarije u RB Kolubara, klizišta koje je zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovo istočno polje (E) i htjela sam da se uvjerim da nema većeg oštećenja na opremi. Niko nije povrijeđen i najvažnije je da su tu već ljudi koji saniraju situaciju - rekla je Đedovićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Havarija u Kolubari zbog klizišta (Foto: MRE/ ALEKSANDRA LAZAROV ĐURIĆ/bs)

Istakla je da neće biti ugroženo snabdijevanje strujom, kao ni toplotnom energijom za stanovnike Lazarevca i okolnih mjesta.

- Trafo stanica nije ugrožena, ali treba nastaviti da se nagleda da i ona ne bude ugrožena. Ali, ona samo napaja kopove, to jeste ne napaja okolna mesta, ni manja, niti veća. Ima dovoljno uglja na deponijama za snabdijevanje toplane koja grije Lazarevac - rekla je Đedovićeva.

Kaže da je, ipak, brine to što je prozvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u posljednje dvije nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža.

- Moramo da radimo na većim količinama deponija ugalja, to jest, zalihama uglja da ne bi naš energetski sistem i snabdijevanje građana električnom energijom došli u pitanje. Iz papira i izvještaja se neke stvari ne mogu vidjeti i zato sam tu večeras da se uvjerim da su stvari pod kontrolom - došlo je do havarije, ali nije ugroženo ni snabdijevanje strujom okolnih mjesta, a ni grijanje - zaključila je Đedovićeva.